Advertisement

(11:50'de güncellendi)

Küresel hisse senetlerince Cuma günü görülen yükseliş, Asya ve Avrupa'da piyasaların Pazartesi günü düşmesi ve ABD endeks vadeli kontratlarının New York piyasası açıldığında daha da düşüşü işaret etmesi ile birlikte etkisini kaybetti Sterlin, kritik son tarihin yaklaşırken Brexit anlaşmasının hala sürüncemede kalmasından dolayı geriledi.

Sanayi malları üreticileri ve seyahat şirketleri, Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en fazla düşen hisseler olurken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Mart ayından bu yana en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdikten sonra kayıplarını sürdürmeye hazırlanıyor. Japonya ve Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri, haftasonu Bali'de gerçekleştirilen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında maliye bakanlarının küresel ekonomideki kırılganlığa dikkat çekmelerinin ardından değer kaybederken, Çin hisseleri yaklaşık dört yılın en düşük seviyesini test etti.

ABD Hazine tahvilleri piyasalardaki temkinli hava ile birlikte değer kazandı ve gösterge 10 yıllıklarının faizi yüzde 3.15'e geriledi. Yen, altın ile birlikte yukarı yönde hareket etti. Petrol, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan dolayı ABD ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin artması dolayısıyla yükseldi. İspanyol petrol şirketi Cepsa, kuruluşun ABu dabili sahibinin Madrid Borsası açılışı öncesi yaptığı açıklamaya göre,  piyasa koşullarından dolayı ilk halka arzını askıya aldı.

IMF İcra Direktörü Christine Lagarde, Şubat ayından bu yana görülen en büyük satış dalgasının ardından yaptığı açıklamada, daha fazla piyasa volatilitesine hazır olunması gerektiğini vurguladı. Çin'in ABD büyükelçisi Pazar günü, çok az göründüğü TV röportajlarının birinde, ülkesinin ticaret savaşı istemediğini, ancak tepkide bulunacağını söyledi. Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e diğer bir gümrük tarifesi turu daha olabileceği tehdidinde bulundu.

Haftasonu ekonomiye ilişkin karamsar değerlendirmeler,  ABD'de açıklanan banka karlarının şirket karlarının iyimser beklentilerle paralel olmayabileceği yolundaki kötümser düşünceyi hafiflettiği Cuma günü hisse senetlerinde görülen ılımlı yükselişle ters bir görüntü çizdi. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Netflix yer alıyor. Fed'in son toplantısının tutanakları, yatırımcıların ilave faiz artırımlarına ilişkin tahminlerde odaklanmaları ile birlikte, Çarşamba günü açıklanacak.

Robeco'nun temel hisse senetleri küresel başkanı Fabiana Fedeli, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Yatırımcılar şimdi büyümeyi nasıl hassas bir şekilde fiyatlamaları gerektiğine karar vermeye çalışıyorlar," dedi ve "Şimdi yatırımcıların kilit sorusu şu; bu büyüme için gerçekten de doğru fiyatı mı ödüyorum? zira biz karların fantastik olduğunu düşünüyorduk. Ancak önümüzdeki dönemde olacak olan şu; fiyatlar değerlemelerin ima ettiği yerlere kadar yükselecek mi?" şeklinde görüş bildirdi.

Sterlin, İngiltere'nin brexit'ten sorumlu bakanı Dominic Raab'ın Pazar günkü sürpriz brüksel ziyaretinin anlaşmazlığı çözmede başaralı olamamasının ardından değer kaybetti. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklar, ilerleme işaretleri olduğunu, ancak her iki tarafın da hızlı bir çözüm şansını geri çevirdiklerini belirtti ve Politico'da çıkan anlaşmanın sağlandığı sağlandığı yolundaki haberi yalanladı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle:

*ABD'de Pazartesi günü açıklanacak olan perakende satışlar verisi tüketicilerin Erylül ayındaki eğilimleri konusunda işaretler verecek. Beklenti hem manşet hem de çekirdek satışlarda sağlıklı yükselişlerin oalcağı yönünde.
*APEC ülkeleri maliye bakanları Papua Yeni Gine'nin Port Moresby kentinde bir araya gelecek.
*Çin'de yeni yuan kredileri, yetkililerin ekonomiyi destekleme çabaları dahilinde, Eylül ayında, Ağustos'taki seviyesi olan 1.28 trilyon yuandan 1.36 trilyon yuana (196 milyar dolar) çıkabilir. Salı günü açıklanacak verilerin TÜFE'nin yüzde 2.5'e çıktığını ve ÜFE'nin ise yüzde 3.6'ya yavaşladığını göstermesi bekleniyor.
*Çin'de Cuma günü açıklanacak olan 3. çeyrek GSYH büyüme rakamının yüzde 6.7'den yüzde 6.6'ya inmesi öngörülüyor. Aynı gün Eylül ayı perakende satışlar ve fabrika siparişleri verileri de açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:26'da yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu ve 22 ayın en düşüğüne indi.
*Standard  & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.7 geriledi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1562'ye geriledi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 yükselerek 111.74 ile bir ayı aşkın sürenin en yükseğine tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 3.15'e indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek yüzde 0.49 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşüşle yüzde 1.61'e inerek bir haftayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark dört baz puan geriledi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.3 düştü.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 71.62 dolara tırmandı.
*Londra Metal Borsası bakır yüzde 0.5 düşerek ton başına 6,270.50 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,228.42 dolar ile yaklaşık 12 haftanın zirvesini gördü.

(11:50'de güncellendi)