Advertisement

(14:10'da güncellendi)

Hisse senetleri ve ABD Hazine tahvil faizleri Salı günü, yatırımcıların dikkatlerini şirket karlarına ve jeopolitik konularda meydana gelen gelişmelere çevirmeleri ile birlikte hafifçe yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, hükümetin bütçe konusunda anlaşmaya varmasının ardından tahvillerle birlikte ralli yapan İtalya hisse senetlerinin öncülüğünde yükselişini ikinci güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları, Netflix Inc.'nin bugünkü kapanışın ardından bilançosunu açıklayacak ilk büyük teknoloji şirketi olması ile birlikte, yukarı yönlü açılışı işaret etti. Asya'da, Japonya hisse senetleri diğerlerine göre daha iyi performans gösterirken, Hong Kong ve Çin hisse senetleri geri çekildi. Yen düşerken, dolar, bu hafta açıklanması beklenen ABD Hazine Bakanlığı Döviz manipülasyonu raporu öncesi, iki haftanın en düşük seviyesinde gerçekleşen kapanışın ardından hafifçe yükseldi.

Petrol fiyatları, muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolması sonrası Suudi Arabistan ve ABD arasında artan gerginlik ile birlikte dalgalı seyrederken, Suudi Aabistan hisse senetleri kayıplarını geri aldı. Altın kazançlarını korudu.

Güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talep azalıyor görünürken, piyasalarda halen yatırımcıların dikkatlerini Fed'in faiz artırımlarının hızını belirleyecek bir unsur olan daha güçlü ya da daha yavaş büyümeyi işaret edecek şirket finansallarına çevirmesi ile birlikte temkinli bir hava hakim. Salı günü karlarını açıklayacak şirketler arasında Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley ve Netflix yer alıyor. Öte yandan, dikkatler bu hafta açıklanacak olan Fed toplantı tutanaklarında da olacak. Arka planda ise, traderlar halen ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin açıklamaları ve jeopolitik anlaşmazlıkları değerlendirmeye çalışıyor.

Diğer taraftan, sterlin, Brexit müzakerelerinde anlaşma sağlanamasının ardından liderlerin daha uzlaşmacı bir dil kullanmasının ardından değer kazandı. Türk Lirası, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın Cuma günü serbest bırakılması ile birlikte yedi günlük yükseliş sonrası sakin seyrediyor.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle:

*APEC ülkeleri maliye bakanları Papua Yeni Gine'nin Port Moresby kentinde bir araya gelecek.
*Çin'de yeni yuan kredileri, yetkililerin ekonomiyi destekleme çabaları dahilinde, Eylül ayında, Ağustos'taki seviyesi olan 1.28 trilyon yuandan 1.36 trilyon yuana (196 milyar dolar) çıkabilir.
*Çin'de Cuma günü açıklanacak olan 3. çeyrek GSYH büyüme rakamının yüzde 6.7'den yüzde 6.6'ya inmesi öngörülüyor. Aynı gün Eylül ayı perakende satışlar ve fabrika siparişleri verileri de açıklanacak.
*Fed'in son toplantısının tutanakları açıklanacak. Yatırımcıların dikkatleri Fed'in faiz artırımlarına ilişkin projeksiyonlara olacak.
*Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Netflix bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor.
İtalya dahil Euro Bölgesi hükümetleri Pazartesi gece yarısına kadar bütçe tekliflerini Avrupa Komisyonu'na sunmak zorunda.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:08'de yüzde 0.4 yukarıdaydı ve yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1559 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanrak 1.3196 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile yaklaşık iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 112.12 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.17 ile bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 0.50'de kaldı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.617'ye çıktı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 11 baz puan ile yaklaşık 2 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3.434 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 düşerek varil başına 71.19 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,228.30 dolar ile yaklaşık 12 haftanın zirvesine ulaştı.

(14:10'da güncellendi)