Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD ile Suudi Arabistan arasında rejim karşıtı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi ile başlayan gerilimin sürmesi ile birlikte doların iki ayın en yüksek seviyesi yakınında dalgalanması sonrası sakin bir seyir izledi.

Palladyum, ABD'niin Rusya ile nükleer silah anlaşmasından çekilmeyi planlaması ve bunun sonucu tüketicilerin halihazırda arz için sıraya girdikleri bir dönemde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Rusya ile gerilimin artması sonrası rekor seviye yakınlarında seyretti. Hedge fonları, üst üste sekizinci haftada da net uzun pozisyonlarını artırarak, altına yönelik yukarı yönlü beklentilerinini güçlendiriyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi konusundaki açıklamayı tatmin edici bulmadığını söyledi ve konuyu "ters giden bir durum" olarak niteledi. Öte yandan, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Pazartesi günü Riyad'da veliaht prens Muhammed bin Salman ile görüştü ve görüşme konularından biri de Kaşıkçı cinayetiydi.

Trump Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Orta Menzilli Nükleer Güç Anlaşması'ndan çekilmeyi planladığını, zira Moskova'nın orta menzilli konvensiyonel ve nükleer silahlarla ilgili anlaşmaya aykırı hareket ettiğini kaydetti.

İtalya'da popülist hükümet, Avrupa Birliği'nin (AB) bütçe açıkları için açıklama istemesi ile birlikte, gelecek yıl için bütçesini yumuşatabileceğinin işaretlerini verdi.

Asya hisse senetleri, bu hafta gelen bir dizi önemli şirket kar rakamı öncesi aşağı yönde hareket etti.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 12:30'da ons başına 1,223.73 dolara çıktı. Metal bu hafta ile birlikte üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçerek Ocak ayından bu yana en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 1,197.23 ile 15 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra fazla değişmedi.

Palladyum Pazartesi günü ons başına 1,125.51 dolara kadar çıkarak Ocak ayında gördüğü rekor seviye olan 1,139.68 dolara yaklaştıktan sonra yüzde 0.3 düşüşle 1,120.73 dolara indi.

Mumbai'de Nirmal Bang Securities emtia araştırma müdürü Kunal Shah, "Altın, artan jeopolitik gerilim ve daha da fazla yükseliş gösteren volatil hisse senedi piyasaları ortamında dolardaki yükselişe karşın değer kazandı" dedi.

Australia & New Zealand Bankig Group, hazırladığı notta, "Palladyumda, yatırımcılar büyük üretici Rusya'ya yönelik yaptırımlarının yenilenmesi inin etkileri konusunda endişe duyuyorlar. ABD'nin nükleer silah anlaşmasından çekilme planları, piyasanın aşısı sıkışık olduğu bir dönemde, palladyum satışlarını nihayetinde etkileyebilir" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerken, platin yüzde 0.4 değer kaybetti.