Advertisement

(15:55'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları Çarşamba günü, aralarında Boeing Co.'nun da bulunduğu bazı şirketlerin iyi çıkan finansallarının erken saatlerdeki olumsuz havayı tersine döndürmesinin ardından kayıplarını sildi. Avrupa hisse senetleri ralli yaparken, Asya hisse sentleri Çin'de gösterge endeksin yükselmesine karşın geriledi.Dolar, eurodaki güçlü düşüşle birlikte değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Boeing'in finansallarının tahminleri aşmasının ardından Texas Instruments'ın hayalkırıklığı yaratan kar rakamını fazla dikkate almadı. Perakende sektörü Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en fazla yükselen grup olurken, Barclays Plc kar rakamı sonrası yükseldi ve Deutsche Bank AG gelir görünümünü düşürmesinin ardından değer kaybetti. Çin piyasalarındaki yukarı dönüş, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin ayı piyasasına girmesini önledi, ancak Asya hisselerinin göstergesi buna rağmen eksi bölgede kaldı.

Sterlin Brexit endişeleri ile değer kaybetti ve Avrupa tahvilleri, ABD Hqazine tahvillerini takip ederek yükseldi. Euro, hayalkırıklığı yaratan imalat sanayi verisinin ardından değer yitirdi.

Piyasalarda beklentiler, küresel hisse senetlerinin üç yılı aşkın sürenin en kötü aylık performansını sergilemeye yönelmesi ile birlikte kırılganlığını sürdürdü. Temkinli hava, sanayi devi Caterpillar Inc.'nin yüksek çelik fiyatlarından dolayı artan maliyetlere ilişkin uyarıda bulunması sonrası endişelerin yeniden güç kazanması ile olumsuz etkilendi. Avrupa siyaseti de, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin hükümet bütçesine ilişkin kararları ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in kabinesindeki anlaşmazlıklar ile birlikte dikkatleri üzerine topladı.

Mainstay Capital Management CEO'su David Kudla, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "ABD hisse senetleri ve tüm dünyadaki hisseler konusunda çok kalın bir endişe duvarı ile karşı karşıyayız," dedi ve "Yatırımcıların endişeleri kar artışlarındaki yavaşlamadan dolayı" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, petrol, Suudi Arabistan'ın İran'a yaptırımlardan kaynaklanabilecek arz açığını karşılamaya yönelik taahhüdünün ardından yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine indi. Gelişen piyasa paraları ve hisse senetleri değer kazandı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu hız kazanıyor. Bu hafta karlarını açıklayacak önemli şirketler arasında Twitter, UBS ve Total yer alıyor.
*Euro Bölgesi, Endonezya, İsveç ve Kanada merkez bankaları politika kararlarını açıklayacak.
*Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları,  faiz oranlarını 2019 yazı boyunca rekor düşük seviyede tutma taahhüdünü yineleyerek, varlık alım programının bu yıl sona erdirileceğini teyit edebilir. Başkan Mario Draghi, AMB politka kararları sonrası basın toplantısı düzenleyecek.
*Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD'de GSYH üçüncü çeyrekte yavaşlayabilir, ancak halen 2015 ortasından bu yana en yüksek hızını koruyabilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:06'da yüzde 1.2 yukarıdaydı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*S&P 500 endeks vadeli kontratlar yüzde 0.05'ten az düştü ve yaklaşık 16 haftanın en düşük seviyesini test ederek kayıplarını altıncı güne taşıdı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 tırmandı ve bir haftayı aşkın sürenin ilk yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak 16 ayın zirvesine ulaştı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.7 ile yaklaşık 4 haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.1389 ile yaklaşık 10 haftanın en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 112.73 seviyesine geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.7 kayıpla 1,.2893 seviyesine idni ve yedi haftanın en düşüğünü gördü.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek yüzde 3.15 ile yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.41'e çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.466 ile yaklaşık 7 haftanın en düşüğünü gördü.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark beş baz puan düşerek 3.1344 yüzde puanına geriledi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek 85.00 ile yaklaşık 4 haftanın en düşüğüne indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 yükselerek varil başına 66.80 dolara çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,206.00 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,226.56 dolara geriledi.

(15:55'te güncellendi)