Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, hisse senetlerindeki yüksek volatilite ortamında yatırımcıların riskten kaçınması ve muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı2nın öldürülmesinin ardından ABD ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin artması ile birlikte 3 ayın en yüksek seviyesi yakınında tutundu.

Palladyum rekor seviyeler yakınında işlem gördü. Benzinle çalışan otomobillerin katalitik konvertör parçalarının üretiminde kullanılan Palladyum, spekülatörlerin de devreye girmesi ile, arz darlığı endiişelerinden destek buldu. Bu metaldeki ralli, ABD ile en büyük üreticilerden biri olan Rusya arasındaki gerilim ve Çin'deki teşviklerden dolayı hız kazandı.

Asya hisse senetleri, Wall Street'te Salı günü görülen kayıpların ardından, Çin hisselerinin kayıplarını tersine çevirmesi ve şirket kar görünümlerine ilişkin endişelerin dengelenmesine yardımcı olması ile birlikte yükselişe döndü.

ABD Başkanı Donald Trump Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayında sorumluluğu Kongre'ye aktardığını söyledi ve Suudi Arabistan cinayet konusunda gelen çelişkili açıklamaları tarihteki "üzeri örtülen en kötü olay" olarak eleştirdi.

Diğer taraftan, Trump Fed Başkanı Jerome Powell'a yönelik eleştirilerinin dozunu artırdı. Trump, Powell'ı göreve getirmekten pişman olabileceğini söyledi, ancak onu hangi koşullar altında görevden alabileceğine ilişkin soruyu yanıtsız bıraktı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları, Perşembe günkü toplantıda, faizleri 2019 yazı boyunca rekor düşük seviyelerde tutma tahhüdünü tekrarlayarak, varlık alımlarını bu yıl sona erdireceklerini teyit edebilirler. AMB Başkanı Mario Draghi politika kararı sonrası basın toplantısı düzenleyecek.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan GSYH büyümesinin, Bloomberg'in anketine göre, üçüncü çeyrekte yavaşlaması, ancak halen 2015 ortasından bu yana en yüksek hızı yakınında kalması bekleniyor.

Spot altın, Salı günü ons başına 1,239.84 dolar ile 17 temmuz'dan bu yana gün içi en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.1 yükselerek, Singapur saati ile 12:56'da 1,232.06 dolara çıktı.

Palladyum, Salı günü ons başına 1,152.54 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 düşerek 1,142.37 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 gerilemesinin ardından yatay seyretti.

Oanda Corp.'un Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Son dönemde Altına Hücum, ABD ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin ve risk varlıklarına ilişkin artan tedirginliğin doğrudan bir sonucu," dedi ve "Altın piyasası halen Fed'den korkuyor, ancak hisse senetlerinde görülen geniş tabanlı ve güçlü satış dalgası Aralık ayındaki faiz artışı konusunda soru işaretleri getirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin yüzde 0.1 düştü.