Advertisement

(16:10'da güncellendi)

Hisse senedi piyasalarında ABD hisselerin bu yılki kazançlarını geri vermesine neden olan küresel satış dalgası Perşembe günü soluk aldı. Endeks vadeli kontratları, Asya endekslerinin aşağı yönklü hareketlerini sürdürmesine karşın yükselirken, Avrupa hisseleri yatay bir seyir izledi. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gösterge faizi değiştirmemesinin ardından yükseldi.

Twitter, Microsoft ve Tesla'dan gelen güçlü kar rakamları, Standrd & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratlarının New York Borsası açılmadan önce yukarı yönde hareket etmesine yardımcı oldu. Intel, Amazon ve Alphabet ise kar rakamlarını New York Borsası'nın kapanışının ardından açıklayacak. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, AMB'nin halen varlık alımlarını yıl sonuna kadar bitirme niyetini dile getirmesinin ardından yükseldi. Hisse senetlerinin düşüşünü üçüncü güne taşıdığı Asya seansında hava, Japonya'da Topix Endeksi'nin bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden kapanması ile birlikte daha da bozuldu. Petrol, iki ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Piyasa beklentileri Ekim ayında, ticaret gerilimlerinin, jeopolitik gelişmelerin ve artmakta olan Fed faizlerinin olumsuz etkilerinin görülmeye başlanması ile sonucu, küresel hisse senetlerinin altı yılı aşkın sürenin en kötü aylık performansını gerçekleştirmeye yönelmesi ile birlikte test ediliyor. Yatırımcıların, şirket karlarının, çoğu oldukça iyi çıkmasına karşın, gümrük tarifeleri ve artan maliyetlerin gelecekteki olası etkilerine ilişkin uyarılarla birlikte gelmesinden dolayı kaygılıları sürüyor. Merkez bankaları, yatırımcıların, piyasa belirsizliklerinin politika kararları üzerinde nasıl bir etkisinin olabileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunması ile birlikte ön planda kalmaya devam ediyor.

JPMorgan Asset Management küresel piyasalar stratejisti Kerry Craig, "Son volatiliteyi daha sıkıntılı hale getiren şey, tek bir spesifik neden belirlemenin zor olması," dedi ve "Öte yandan, merkez bankaları, Fed'in faizleri normalleştirme yolunda ilerlemesi ve AMB'nin varlık alım programını yıl sonuna kadar sona erdirmeye hazırlanması ile birlikte gündemin üst sıralarında kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD'de GSYH üçüncü çeyrekte yavaşlayabilir, ancak halen 2015 ortasından bu yana en yüksek hızını koruyabilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:44'te yüzde 0.05'ten az yükseldi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukaı yönde hareket etti.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 tırmandı ve bir haftayı aşkın sürenin ilk yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 geriledi ve kayıplarını yedinci güne taşıyarak 14 ayın en düşüğünü test etti.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 19 ayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1408 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 112.33 seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 1.2902 seviyesine ulaştı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 düşerek iki haftanın en düşüğüne geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 3.13'e çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.39 ile yaklaşık yedi haftanın en düşüğüne indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan gerileyerek yüzde 1.451 ile yedi haftanın en düşüğünü gördü.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz farkı 9 baz puan inerek 3.115 yüzde puanına düştü.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 yükselerek varil başına 67.08 dolara çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.2 yükselerek ton başına 6,193.50 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,232.96 dolara düştü.

(16:10'da güncellendi)