Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, doların 17 ayın zirvesinden geri çekilmesi ile birlikte, 3 günlük düşüşünü sonlandırarak yükseldi. Yatırımcılar, ABD ekonomisinin gücü hakkında daha fazla işaret görebilmek için Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisini ve Perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası'nın politika kararını bekliyor.

Asya hisse senetlerinin çoğu Perşembe günü yükseldi ve halen altı yılın en kötü ayı olan Ekim ayının son iki gününde başlayan küresel ralliyi sürdürdü. Altın Ekim ayında, hisse senetlerindeki satış dalgasının güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının etkisi ile yükseldi.

Bu yılın Boston tıoplantısında katılımcılar arasında düzenlenen ankete göre, altın fiyatlarının London Bullion Market Association'ın bir sonraki toplantısını Çin'in Shenzhen kentinde düzenleyeceği tarih olan Ekim 2019'a kadar ons başına 1,532 dolara çıkması bekleniyor.

ADP Araştırma Enstitüsü'nün Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de özel sektör istihdam Ekim ayında beklentileri aşarak sekiz ayın en büyük yükselişini gösterdi ve işgücü piyasasındaki güçlü seyrin sürdüğünü işaret etti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ekim ayında 23.2 ton arttı ve iki ayın en yüksek seviyeleri yakınında seyrediyor.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi'nin Perşembe günkü toplantıda politika elementlerinin tümünü sabit tutması bekleniyor.

Cuma günü, Kasım ayındaki ara seçimlerden önceki son ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın Ekim ayında 200,000 artması ve işsizlik oranının 48 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3.7'de kalması bekleniyor.

Spot altın, önceki 3 günde yüzde 1.5 düştükten sonra yüzde 0.4 yükselerek Londra saati ile 06:19'da ons başına 1,219.70 dolara çıktı.

Fiyatlar 26 Ekim'de 1,243.48 dolara çıkarak 3 ayın en yükseğini gördü.

Metal Ekim ayında yüzde 2 değer kazandı ve Ocak ayından bu yana en büyük ve Mart ayından bu yana ilk aylık kazancını gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Mumbai'de Kotak Commodity Services analisti Madhavi Mehta, "Altın dün doların güçlenmesi ile birlikte düştü ve bugün doların kazançlarının bir kısmını geri vermesi ile hafifçe değer kazandı" dedi ve "Dikkatlerin İngiltere Merkez Bankası toplantısına ve ABD istihdam verilerine çevrilmesi ile birlikte, dolardaki trend altın için kısa vadede temel faktör olarak kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli matallerden, spot gümüş yüzde 0.6 yükselirken, platin yüzde 1.1 ve paladyum yüzde 0.7 prim yaptı.