Advertisement

(13:05'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Çin'deki yavaşlama ve politika yapıcıların bunu önlemek için aldıkları tedbirlere ilişkin endişelerle düşen Asya hisselerini takip ederek geriledi. Dolar, Fed'in Aralık ayındaki toplantıda faiz artırımına gitme beklentilerini sıcak tutmasının etkisi ile yükseldi.

Madencilik ve enerji hisseleri, ham petrolün ayı piyasasına girmesinin ardından, Avrupa'nın temel hisse senedi gösterge endeksindeki düşüşe öncülük etti. Vadeli kontratları, ABD hisse senetlerinin kayıplarını ikinci güne taşıyabileceklerini işaret ediyor. Hong Kong ve Çin hisse senetleri, Asya'daki kayıplara öncülük etti ve finans hisseleri, Beijing'in bankaların özel sektöre verdikleri kredilere kota getirme planlarından dolayı özellikle kötü bir performans gösterdi. ABD Hazine tahvil faizleri hafifçe geriledi.

Yumuşak çıkan Çin üretici fiyatları endeksi, zayıf otomobil satışları ve önemli online seyahat şirketlerinden birinin hayalkırıklığı yaratan görünümü, hep birlikte, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'e ilişkin devam eden endişeleri tekrar ön plana çıkardı. Bu durum dikkatleri, Perşembe günü çok sürpriz çıkmayan ve politika yapıcıların "daha kademeli" faiz artırımlarına ilişkin görünümlerini tekrarladıkları Fed politika toplantısından uzaklaştırdı.

Öte yandan, offshore yuan, ara seçimler sonrası ABD ile Çin arasında ticaret savaşının sona ereceğine ilişkin fazla bir işaretin olmadığı bir ortamda, bu haftaki kaybını korudu. Sterlin, olası Brexit anlaşmasına ilişkin spekülasyonların sürmesi ile birlikte zayıfladı ve İngiltere tahvilleri değer kazandı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere ekonomisinin, ekonomistlerin tahminlerine göre, üçüncü çeyrekte yukarı yönde hareket etmesi bekleniyor. GSYH'nın çeyrek bazda yüzde 0.6 ve yıllık bazda yüzde 1.6 genişlemesi öngörülüyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:22'de yüzde 0.5 aşağıdaydı ve bu son iki haftanın en büyük düşüşünü işaret ediyor.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*MSCI Asya PasifikEndeksi yüzde 1.1 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.5 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 1,206.62 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.1337 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini test etti.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 1.3017 ile son bir haftanın en düşüğüne indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 113.83 seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan ile son iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 3.20'ye geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan ile son iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.43'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 düşerek varil başına 60.30 dolar ile yedi ayın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü 10'uncu güne taşıdı.
*Altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,221.46 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve düşüşünü altıncı güne yaydı.

(13:05'te güncellendi)