Advertisement

(12:10'da güncellendi)

Hisse senetleri Avrupa'da, Asya piyasalarının çoğunun düşmesinin ardından, son birkaç haftadır görülen inişli çıkışlı seyir sonrası yatırımcıların dikkatlerini hisse senetlerinin görünümüne çevirmeleri ile birlikte yükseldi. Dolar güç kazandı, petrol 10 gün süren satış düşüşünü durdurdu ve sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit boşanma planını canlı tutabilmek için mücadele etmesi ile birlikte hafifçe geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Asya seansının büyük kısmında hisselerin geri çekilmesi ve bölge hisselerinin gösterge endeksinin aşağı yönde hareket etmesinin ardından emtia üreticilerinin öncülüğünde yükseldi. Japonya ve Hong Kong'da hisse senetleri dar bir bantta kapanırken, Çin hisseleri yukarı yönde hareket etti. ABD endeks vadeli kontratları, büyük sermayeli teknoloji hisselerinin Nasdaq 100 Endeksi'ni yüzde 1.7 aşağı çektiği Cuma günkü zayıf seansın ardından yükseldi.

Dolar önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı ve ham petrol, OPEC ve ortaklarının 2019'da üretim kısıntısı için zemin hazırlamaya başlamalarının ardından değer kazandı. Sterlin, Başbakan May üzerinde Brexit planını oluşturması, aksi halde Parlamento'da büyük bir yenilgi ile karşı karşıya kalabileceği baskısının artmasının ardından geriledi. Euro Bölgesi tahvillerinin faizleri yatay seyrediyor. ABD Hazine tahvilleri, ABD'nin tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı işlem görmedi.

Yatırımcılar, dikkatlerini Avrupa Komisyonu'nun İtalya ile bütçe mücadelesini artırmaya hazırlandığı Brüksel'e ve Çarşamba günü bir dizi önemli aylık verinin açıklanacağı Çin ekonomisine çevirmeleri ile birlikte, içinde bulunduğumuz kar sezonunun zirve yapıp yapmadığına bakıyorlar. Öte yandan, yatırımcıların enflasyon beklentilerini hafifletmeleri ile birlikte tahvil faizlerinin yönü konusundaki tartışmalar yeniden ön plana çıkıyor.  ABD'de bu hafta açıklanacak olan tüketici fiyatları verisi, borçlanma maliyetlerinin izleyeceği seyir konusunda yeni işaretler verebilir.

735.5 milyar dolarlık müşteri fonu yöneten Aberdeen Standard Investments'ın küreselstrateji müdürü Andrew Milligan, "Tüm dünyada bir dizi hisse senedi piyasasında görmekte olduğumuz göreceli değerlemeler, tahvil piyasasının ne yapacağına ilişkin düşüncelerimiz ile karşılaştırıldığında, küresel hisse senetlerinde ağırlığı artırmanın makul olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Ancak bu görüş, merkez bankalarından büyük politika hataları gelmemesi durumunda geçerli" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer tarafta, offshore yuan, ara seçimler sonrası ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının sona ereceğine ilişkin fazla bir işaret gelmediği bir ortamda, geçen haftanın kayıplarını korudu.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD tahvil piyasası Gaziler Günü tatili dolayısıyla kapalı.
*San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Idaho Falls, Idaho'da düzenlenecek bölgesel kalkınma konferansında ekonomik görünüme ilişkin konuşma yapacak.
*Salı, Avrupa Birliği'nin (AB) İtalya'ya bütçesini revize etmesi için verdiği sürenin son günü.
*Çin'de Çarşamba günü sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri açıklanacak.
*Fed Başkanı Jerome Powell, Dalls Fed'in ev sahipliğini yaptığı bir etkinlikte, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ile ulusal ve küresel ekonomik sorunları tartışacak.
*ABD'de tüketici enflasyonu Ekim ayında, Eylül'deki gevşemenin ardından muhtemelen yükselecek. Tüketici fiyatları endeksinin söz konusu dönemde, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre önceki aya kıyasla yüzde 0.3 artması bekleniyor.
*Meksika, Filipinler ve Tayland merkez bankaları politika kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:14'te yüzde 0.3 yukarıdaydı.
*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi.
*İtalya'da FTSE MIB Endeksi fazla değişmedi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.7 tırmanarak yaklaşık 5 haftanın en yükseğine çıktı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 yükselerek 18 ayın zirvesine çıktı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.7 ile altı haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yaklaşık 17 ayın en düşüğüne indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.9 ile yedi haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.2859 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 114.13 ile yaklaşık altı haftanın en düşüğüne geriledi.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.40 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşüğüne indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 3.406 ile bir haftayı aşkın sürenin en yükseğine tırmandı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan kayıpla yüzde 1.491'e inerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.6 ile altı haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 61.18 dolara çıktı ve iki haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Brent petrolü yüzde 2.2  ile altı haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 71.74 dolara çıktı ve iki haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Bakır yüzde 0.1 yükselerek pound başına 2.69 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,205.43 dolara indi ve bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

(12:10'da güncellendi)