Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Asya hisse senetlerinin ABD'de dünkü satış dalgasını takip ederek düşmesinin ardından piyasada yeniden riskten uzaklaşma eğiliminin artması sonucu son bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Tokyo'dan Japonya'ya önemli endeksler düşerken, dolar 18 ayın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. Yatırımcıların dikkatleri, Fed'in Aralık ayındaki toplantıda tekrar faiz artırımına gitmesinin beklenmesi ile birlikte, Çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerine çevrilecek. Fed'in eski başkanı Janet Yellen, ABD merkez bankasının işsilik oranına istikrar kazandırmak için faizi önümüzdeki bir yıllık dönemde 3 ya da 4 kez faiz artırımına gideceğini kaydetti.

Altın 2018 yılında, Fed'in dünyanın en büyük ekonomisinde güçlü büyüme ve düşen işsizlik ile birlikte gösterge faizi üç kez artırması sonucu zemin kaybetti. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, önümüzdeki "zaman aralığında" iki ya da üç faiz artırımının uygun olduğunu söyledi.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.8 kayıpla 10 Ekim'den bu yana en düşük seviyesinden kapandıktan sonra yüzde 0.4 yükselerek, Singapur saati ile 11:49'da ons başına 1,204.87 dolara çıktı.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Beyaz Saray'da Ticaret Bakanlığı'nın ulusal güvenliği korumak için hazırladığı otomobil ithalatına gümrük tarifeleri getirmeye ilişkin bir tasarı rapor dolaşıyor. Otomobil ithalatına gümrük vergilerinin artırılması araçlarda kirliliği önlemeye yönelik parçaların üretiminde kullanılan platin ve palladyumu etkileyebilir.

Gümüş, yavaşlayan ekonominin metalin sanayide kullanımını azaltabileceği endişeleri ile, altına oranla 25 yılın en ucuz seviyelerinde seyrediyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün yüzde 0.6 tırmanarak Mayıs 2017'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Pazartesi günü yüzde 1.1 düşüşle Ocak 2016'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.7 yükselirken, platin yüzde 0.5 ve palladyum yüzde 0.8 değer kazandı.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Bölgesel hisse senedi piyasaları seansın en düşük seviyelerinden yükselirken, negatif gelişmelerin toksik karışını piyasa beklentilerini olumsuz etkiliyor," dedi ve "Altın bir miktar geçici destek buluyor, ancak güçlü dolar argümanı oldukça zorlayıcı bir unsur olarak görünüyor ve bu durum altında yükselişlerde satış gelebileceği anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.