Advertisement

(15:50'de güncellendi)

Sterlin, İngiltere'de bakanların Başbakan Theresa May'in Brexit anlaşmasını protesto etmek için art arda istifa etmeleri ve hükümeti krize sokmalarının ardından sert düşerken, Avrupa hisse senetleri düştü ve ABD endeks vadeli kontratları dalgalı bir seyir izledi. Yatırımcılar aralarında ABD Hazine tahvilleri, Almanya ve İngiltere tahvillerinin de bulunduğu güvenli liman niteliğindeki varlıklara yöneldi.

Sterlin, Perşembe sabahı art arda gelen istifalarda en yüksek profil olan Brexit Bakanı Donminic Raab'ın Twitter yoluyla istifasını açıklamasının ardından sert düştü. Bu olaylar, Başbakan May'in Brexit planı için Parlamento'nun desteğini sağlayabileceğine ve hatta liderliğini sürdürebileceğine ilişkin beklentileri zayıflattı. Zayıf çıkan perakende satışlar verisi de sterlindeki düşüşe katkıda bulundu.

İstifaların gelmesi ile birlikte, İngiltere tahvilleri güçlü yükseldi ve hisse senetleri göstergesi FTSE 100 Endeksi son 30 günün ortalamasının iki katına çıkan işlem hacmi ile birlikte kazancının bir kısmını geri verdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, tekrar toparlanmadan önce kazancının bir bölümünü verdi. Yen, İsviçre frangı ile birlikte yükselirken, altın yatay seyretti.

May'in görevden ayrılması ve İngiltere'nin anlaşma olmadan Avrupa Birliği'nin (AB) dışına çıkması piyasalar için tahmin edilemez ve yüksek riskli senaryo. Başbakan Mayi Avam Kamarası'nda parlamenterlere yaptığı konuşma ile savundu, ancak kritik sorularla karşı karşıya kaldı ve defalarca anlaşmayı parlamentodan geçirmek için ihtiyaç duyulan desteğe sahip olmadığını söyledi.

Epworth Investment Management Baş Yatırım Yetkilisi Stephen Beer, "Doğru olan şu ki hiç kimse önümüzdeki birkaç günde bu olayıon (Brexit) nasıl gelişeceğini kesin biçimde tahmin edemez," dedi ve Ancak, bazı önemli noktalarda, referandumdan bu yana hiçbir şey değişmedi. Brexit'in muhtemelen ekonomik olarak İngiltere için AB'ye olduğundan daha kötü olma hali sürüyor. Bizim bildiklerimizin şimdi daha fazla insan farkına varıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Brexit'in dışında yatırımcıları endişeye sevkeden faktörler arasında devam eden ticaret anlaşmazlıkları ve İtalya bütçesine ilişkin sorunlar yer alıyor. Ancak bu yatırımcılar en azından ABD merkez bankası Fed'den iyimser yorumlar işitiyor. Fed Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü katıldığı bir etkinliğin soru-yanıt bölümünde, hisse senetlerinde son dönemde görülen dalgalanmaları fazla dikkate almadı ve volatilitenin Fed'in dikkate aldığı birçok faktörden sadece bir tanesi olduğunu söyledi.

Diğer tarafta, Batı Teksas petrolü (WTI), Çarşamba günü rekor uzunluktaki düşüş serisinina rdından yükseldikten sonra tekrar geri çekildi. Gelişen piyasa hisse senetleri ralli yaptı ve para birimleri güçlendi.

Asya'da, Japonya hisse senetleri hafifçe düşerken, Hong Kong hisseleri, Tencent Holdings Ltd.'nin karının beklenenden daha iy çıkması ile yükseldi. Çin hisse senetleri, yetkililerin Trump yönetimine bir dizi potansiyel tavizler hazırlamakta olduğuna ilişkin haberlerin etkisi ile diğerlerine göre daha iyi bir performans gösterdi. Avrustralya doları, güçlü çıkan lokal istihdam verileri sonrası değer kazandı.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 06:55'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.1 ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek bir haftanın zirvesine tırmandı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.1318 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 1.3 ile yaklaşık sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.2828 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanrak 113.48 ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 3.11 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek yüzde 0.38 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini test etti.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 baz puan ile yaklaşık altı ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 1.411 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark bir baz puandan az yükselerek 3.0953 yüzde puanı ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.1 yükselerek varil başına 56.29 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.05'ten az düşerek ons başına 1,210.52 dolara indi.

(15:50'de güncellendi)