Advertisement

(11:55'te güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini bu ayın ilerleyen dönemlerinde Arjantin'de toplanacak G-20 zirvesi öncesi Çin ve ABD'nin aralarındaki ticaret anlaşmazığını azaltıp azaltamayacaklarına çevirmeleri ile birlikte, Asya'daki karışık seansın ardından değer kazandı. Dolar geri çekildi ve ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, madencilik ve enerji sektörlerinin öncülüğünde yükseldi. Japonya'da işlem gören hisse senetleri düştü, ancak başta Çin ve Hong Kong olmak üzere, diğer Asya piyasalarının büyük bölümü yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları,  Nvidia Corp.'un hayalkırıklığı yaratan satış tahminleri ve ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'un Çin ile yakın zamanda ticaret anlaşmasına varılacağına ilişkin umutları azaltmasının ardından geriledi. Sterlin, Perşembe günü Brexit'e ilişkin gelişmelerin İngiltere'de hükümeti bir kez daha tehlikeye sokmasının ardından sert düştükten sonra sakinleşti. Petrol New York'ta varil başına 57 dolar civarında tutundu.

Hisse senedi piyasaları, yavaşlayan Çin ekonomisi ve şirket karları için belirsiz görünümün yatırımcıların kendilerini sıkılaşan olan ABD para politikasının etkilerine karşı ayarlamaları ile birleşince volatil seyrini sürdürdü. Avrupa'da, özellikle İngiltere ve İtalya kaynaklı siyasi gerilimler de piyasa bekleyişlerini olumsuz etkilerken, bu hafta petrol fiyatlarında görülen sert düşüş, ticaret savaşının olumsuz etkilediği küresel büyümenin durumuna ilişkin endişeleri artırdı.

FundX Investment Group baş yatırım stratejisti Jason Browne, "Belki, eğer ticaret ilişkilerinde ilerleme olabilirse, itici bir etki olabilir," dedi ve "Ancak buradan gelebilecek faydalar muhtemelen Fed'in devam eden faiz artırımların tarafından dengelenecek. Bu şimdilerde güçlüğün bir parçası" şeklinde görüş bildirdi.

Sterlin, İngiltere'de bazı bakanların Brexit anlaşmasından dolayı istifa etmesi ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in liderliğe ilişkin soruların artması ile birlikte dün sert düştükten sonra toparlanmakta güçlük çekiyor. Son olaylar, May'in Brexit planına Parlamento desteğini ve hatta liderliğini koruyabilmesini tehlikeye atttı, ancak Başbakan May silahlarını Perşembe günü yapacağı basın toplantısına saklamış görünüyor.

Diğer taraftan, gelişen piyasa hisse senetleri hafifçe yükseldi ve üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Altın, sanayi metallerinin çoğu ile birlikte değer kazandı.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:03'te yüzde 0.5 yuakrıdaydı.
*STandard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek son bir haftanın zirvesine tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düşerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 1.1347 ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.2798 seviyesine çıktı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 113.29 seviyesini gördü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 3.10 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az artarak yüzde 0.36 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.374 seviyesine geriledi.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.104 seviyesini gördü.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.5 ile altı haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 57.33 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 1,216.22 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.
*Bakır yüzde 0.2 yükselerek pound başına 2.75 dolar ile bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini test etti.

(11:55'te güncellendi)