Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, İngiltere'deki siyasi duruma ilişkin belirsizlikler ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşından dolayı yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesinin etkisi ile, son üç haftada ilk haftalık kazancını gerçekleştirmeye yöneldi. Palladyum, Perşembe günü rekor seviyeye yükseldikten sonra hafif geriledi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, bölünmüş kabinesinin kontrolünü bir Brexit anlaşması hazırlayacak kadar uzun bir arada tutabilme mücadelesi vererek, görevi bırakma taleplerine meydan okuyor. Öte yandan, traderlar Çin ve ABD'nin bu ayki G-20 toplantısı öncesi aralarındaki anlaşmazlığı azaltıp azaltmayacağına da bakıyor.

Palladyum fiyatları, araçların çevre temizlik kontrolünü sağlayan parçalarında kullanılan bu metalin arzının daraladığı bir ortamda, Çin otomotiv endüstrisinin küresel talebi artıracağı beklentileri ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 12:01'de ons başına 1,214.93 dolara çıktı ve bu haftayı yüzde 0.4 kazançla geçmeye yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 3.11 seviyesindeydi.

Sydney'da ABC Bullion baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Devam eden Brexit kargaşası ve risk varlıkları için diğer bir zayıf hafta altın fiyatlarını destekledi ve eğer kısa pozisyondakiler halen yüksek seviyelerde bulunan bu pozisyonlarından çıkarlarsa, altın daha da yükselebilir" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bu hafta yüzde 1.2 yükselirken, platin yüzde 1.2 düştü ve palladyum yüzde 3.7 yükselerek 21 Eylül'den bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi. Palladyum Perşembe günü ons başına 1,180.26 dolara kadar çıkarak rekor kırdıktan sonra 1,157.46 dolara geldi.