Advertisement

(14:35'te güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşması öncesi risk iştahının tekrar artmasının ardından, Asya hisse senetlerini takip ederek yükseldi. Dolar ve ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

Teknoloji şirketleri ve perakendeciler, Asya piyasalarının büyük kısmında görülen yukarı hareketler sonrası erken saatlerde gerçekleştirdiği yükselişini sürdürmekte zorlanan Stoxx Europe 600 Endeksi'nde en iyi performans gösteren sektörler oldu. Dow Jones, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadeli kontratları da yeşil bölgedeydi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Powell'ın konuşması öncesi yatay seyretti. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Parlamento ile kilit önemdeki Brexit mücadelesinde geri adım atıyor görünmesi ile birlikte önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını geri aldı. Avrupa tahvilleri hafif yükseldi ve euro bant seyri gösterdi. Brent petrolü erken saaatlerdeki kazançlarını geri verdi ve önceki kapanış seviyelerine indi.

ABD'de gelecek yıl para pılitikasının sıkılaştırılmasının hızına ilişkin tartışma bu hafta, 2019'da faiz artırımlarına ara verilebileceğine ilişkin işaretler için yakından izlenecek Powell'ın konuşması öncesi yoğunlaştı. Ticaret cephesinde, dikkatler ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasında haftasonu G20 toplantılarının düzenleneceği Buenos Aires'te yapılacak toplantıya çevrildi. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Trump'ın Çin ile anlaşmaya açık olduğunu, ancak yapılacak görüşmelerde ilerleme sağlanamazsa ek gümrük vergisi uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Diğer taraftan, gelişen piyasa para birimleri sakin seyretti ve hisse senetleri yükseldi. Bitcoin, hafta başındaki sert düşüşün ardından 4,000 dolar seviyesine doğru toparlandı.

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Cuma günü Arjantin'de başlayacak G-20 zirvesinde bir araya gelecek.
*Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü New York Ekonomi Kulübü'nde konuşacak.
*ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Kasım ayı toplantısının tutanakları açıklanacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 10:39'da yüzde 0.2 yukarıdaydı ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesini gördü.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.8 yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükselerek iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.1289 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kaldı.
*Yen dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 113.76 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.2781 seviyesini gördü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.05'ten az düşerek yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 3.05'e geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.34 ile 12 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.372 ile üç ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizleri arasındaki fark 3 baz puan düşerek 2.9103 yüzde puanına indi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 düşerek 17 ayın en düşüğüne geriledi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az yükselerek varil başına 51.57 dolara çıktı.
*Londra Metal Borsası (LME) yüzde 0.5 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ton başına 6,151.00 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,213.48 dolar ile yaklaşık 2 haftanın en düşüğüne indi.

(14:35'te güncellendi)