Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasında haftasonu gerçekleştirilen görüşmede ticaret savaşında ateşkes kararı alınmasının ardından doların değer kaybetmesi ve yatırımcıların dikkatlerini Fed'in gelecek yıl faiz artırımalrına ara verme beklentilerine çevirmesinin ardından yükseldi. Palladyum rekor seviye yakınlarında seyretti.

G-20 zirvesinde gerçekleştirilen toplantıda, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 90 günlüğüne yeni gümrük vergisi getirilmeme ve görüşmelere devam etme kararı aldı.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 11:30'da ons başına 1,224.44 dolara çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 düştü.

Palladyum, Cuma günü ons başına 1,204.71 dolara kadar çıkarak tarihinin en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.8 kadar yükselerek 1,191.04 dolar seviyesine geldi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Dolardaki zayıflık, Fed'in güvercin duruşu ve Çin ve ABD arasındaki ateşkesin yarattığı olumlu hava altına ılımlı bir ilgi yarattı," dedi ve "Yükselişler, 19 Aralık'a kadar, aralarında Fed faiz kararı da bulunan bir dizi risk olayından dolayı sınırlı kalabilir. Palladyum piyasadaki büyük çaplı açıktan destek buldu ve fiyatlar kısa vadede 1,250-1,275 dolar seviyelerini hedefleyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 yükselirken, platin yüzde 1.4 prim yaptı ve son beş günde ilk kez değer kazandı.

Piyasayı yönlendiren olaylar;

*Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Çin kısa bir süre içinde, tarım, enerji, sanayi ve diğer ürünlerden "kaydadeğer" miktarda yapılacak alımların parçası olarak, ABD tarım ürünlerini satın almaya tekrar başlayacak. Ancak Çin'den gelen paralel açıklamada bu detaylara yer verilmedi.

*Altın, Fed'in 2019 yılında faiz artırtımlarına ara verebileceği spekülasyonlarının güçlenmesi ile birlikte bir ralliye hazırlanıyor olabilir.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlamento üyelerinin Brexit konusundaki kritik oylama öncesi dişlerini göstermeleri ile birlikte diğer bir ciddi mücadele ile karşı karşıya kalabilir.