Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:55'te güncellendi)

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'nın piyasayı yönetmek için anlaşmalarını uzatmaları ve Kanada'nın en büyük petrol üretim bölgesinin daha önce görülmemiş miktarda üretim kısıntısına gitmesi ile birlikte, tüm dünyada fiyatları desteklemeye yönelik çabaların etkisiyle sert yükseldi. Vadeli kontratlar Katar'ın OPEC'ten çekilme kararından fazla etkilenmedi.

Petrol vadelileri New York ve Londra'da, son 10 yılın en kötü aylık performansını gerçekleştirdikten sonra, Pazartesi günü yüzde 5'in üzerinde yükseldi. Moskova ve Riyad'ın henüz yeni üretim kısıntıları konusunu teyit etmemelerine karşın, Rusya ve Suudi Arabistan liderlerinin haftasonu vardıkları mutabakat, bu hafta Viyana'da gerçekleştirilecek OPEC toplantısında bir anlaşmaya varılması için kapıyı açtı. Kanada'da Alberta bölgesinin üretimi günlük 350,000 varil azaltma kararı, Katar'ın doğal gaza odaklanmak için sürpriz bir şekilde OPEC'ten ayrıldığını duyurmasından fazla etkilenmeyen petrol rallisini destekledi.

Petrolde yükseliş bekleyenler, petrol fiyatlarının arz bolluğu endişeleri ile ayı piyasasına girmesinin ardından, dünyanın en büyük üreticilerinin harekete geçmeye hazır olması ile birlikte rahat bir nefes aldı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının petrol üretimini azaltıp azaltmayacağına ilişkin tartışmalar piyasaları son haftalarda sarstı ve volatilitenin sert yükselmesine neden oldu. OPEC temsilcileri, Suudi Arabistan ve Rusya liderlerinin anlaşma için siyasi onay verdiğini, ancak potansiyel üretim kısıntısının boyutu dahil soruların sürdüğünü kaydettiler.

Seul'de HI Investment & Futures emtia analisti Sungchil Will Yun, "Fiyatların bu ay 60 dolar civarına toparlandığını görebiliriz ve OPEC'in üretim kısıntılarının ne kadar olacağı ve ne zamana kadar devam edeceğine bağlı olarak, 70 dolara doğru da bir çıkış olabilir," dedi ve "Kanada'nın üretim kısıntıları, fiyatları şimdiye dek baskı altında tutan aşırı arz endişelerinin azalmasına yol açarak, petrol piyasasındaki yukarı beklentilere katkı yapıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2.92 dolar ya da yüzde 5.7 yükselerek varil başına 53.85 dolara kadar çıktı ve Haziran'dan bu yana en büyük günlük yükselişini gerçekleştirdi. Kontrat, geçen ay yüzde 22 düştükten sonra, Londra saati ile 08:01'de 53.66 dolar civarında seyrediyordu. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın üç katından fazlaydı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 5.3 yükselerek varil başına 62.60 dolara kadar çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 8.60 dolar primli işlem gördü. Ocak kontratı Cuma günü yüzde 1.3 düşerek vadesini doldurdu.

(11:55'te güncellendi)