Advertisement

(17:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Hazine tahvilleri,  ABD'de beklenenden daha zayıf çıkan istihdam verilerinin Fed'e gelecek yıl sıkılaştırmayı gevşetme olanağı sunabileceği spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalanırken, dolar düştü. Petrol, OEPC ve ortaklarının üretim kısıntısına gitme konsuunda anlaşmaya varmasının ardından sert yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, verilerin ekonomik büyümenin yavaşlıyor olabileceği yolundaki endişeleri azaltmayı başaramamasının ardından sendeledi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, istihdam verilerinin Fed'deki güvercinleri destekleyebileceği beklentilerini güçlendirmesi ile yüzde 2.86 seviyesine kadar düştü ve dolar önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

ABD'de tarım dışı istihdam ve ücretlerdeki artış Kasım ayında beklentlerin gerisinde kalırken, işsizlik oranı yaklaşık 50 yılın en düşük seviyesinde tutundu. İstihdam raporu, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımlarına ra vermeye yakın olup olmadığı konusunu tartıştığı bir dönemde geldi. Piyasa imalı ABD faiz beklentileri hisse senetlerindeki olumsuz seyir ile birlikte düştü, ancak aralarında Powell'ın da bulunduğu Fed yetkililerinin bazıları halen şahin görüşe sahip. Powell Perşembe günkü konuşmasında, ABD ekonomisine ve işgücü piyasasına ilişkin olumlu değerlendirmelerde bulundu.

İstihdam verileri ve faizler dışında, piyasalar ABD ile Çina rasındaki ticaret gerilimine ilişkin gelişmeleri de yakından izliyor. Çinli teknoloji devi Huawei'nin CFO'sunun Kanada2da tutuklanması, her iki tarafın da anlaşmaya varmak için çaba gösterdiğinin varsayıldığı bir ortamda gerilimin daha da artmasına neden olabilir. Trump, bugün Tweeter yoluyla yaptıüğı açıklamada, görüşmelerin "çok iyi gittiğini" söyledi, ancak detay vermedi.

Avrupa'da hisse senetleri, iki yılı aşkın sürenin en kötü performansını göstermesinin ardından, yatırımcıların oldukça kötü geçen bir haftayı daha olumlu bir tonda sonlandırmak istemeleri ile birlikte yükselirken, Asya hisse senetleri ılımlı kazançlar gerçekleştirdi. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit anlaşmasının oylamasının ertelenmesine ilişkin bir planın üzerinde durduğunu kaydedilmesi ile birlikte sakin bir seyir izledi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI), OPEC bakanlarının üretim kısıntılarına gidilmesi konusunda anlaşmaya varmalarının ardından yükseldi. Kripto paralar, ABD'li düzenleyici kuruluşların Bitcoin ETF'lerinin bu yılın sonundan önce işleme koyulabileceğine ilişkin umutları ortadan kaldırmasının ardından, yeni satış dalgası ile düşüşüne devam etti.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:00'de yüzde 1.1 yukarıdaydı ve bu bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini işaret ediyor.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları fazla değişmedi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.2 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1368 seviyelerine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2764 seviyelerine düştü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 112.84 seviyelerine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.89 ile üç ayın en düşük seviyesine indi ve düşüşünü yedinci güne taşıdı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 0.25'e çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 1.27'ye ulaştı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan düşerek yüzde 3.153'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 4.3 yükselerek varil başına 53.71 dolara ulaştı.
*Altın yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 1,240.99 dolar ile 21 haftanın zirvesine çıktı.

(17:25'te güncellendi)