Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD enflasyonunda görülen yukarı harekete ve ABD ve Çin arasında ticaret görüşmelerindeki son gelişmelere çevirmeleri ile birlikte sakin bir seyir izledi.

ABD'de volatil enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek tüketici fiyatları endeksi Kasım ayında beklenene paralel arttı ve Fed'in gelecek haftaki toplantıda faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi. Öte yandan, ABD-ile Çin arasındaki ticaret gerilimi azalıyor görünürken, Trump yönetimi yetkilileri Çarşamba günü, Beijing'in tarife savaşını sonlandırmak için daha fazla adım atacağını işaret etti.

İngiltere'de, Başbakan Theresa May kendi partisi tarafından düzenlenen oylamada güven oyu aldı, ancak Parlamento'da Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerini yürüttüğü Brexit anlaşması konusunda daha sert bir muhalefet ile karşı karşıya.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:58'de ons başına 1,244.93 dolarda kaldı. Metal Çarşamba günü yüzde 0.2 artarak, Pazartesi günü gördüğü beş ayın zirvesine yaklaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.4 düştükten sonra hafifçe yükseldi.

Kotak Commodity Services, hazırladığı notta, "Altın, ABD doları ve hisse senetlerindeki dalgalı seyirden dolayı dar bantta seyretmeye devam edebilir. Fed belirsizliğinin dolar üzerinde baskı oluşturmasından dolayı, altında düşüşlerde alım yapılabilir" dedi.

Morgan Stanley analistleri, 12 Aralık tarihli raporlarında, banka ekonomistlerinin zayıflayan dolar, yükselen enflasyon ve Fed'in 2019'un 2. yarısında faiz artırımalrına ara verebileceği tahminlerinin hep birlikte yatırımcıları gelecek yıl muhtemelen tekrar altına yöneltebileceğini kaydetti. Banka, ayrıca, altının 2019'da 1,295 dolara çıkacağı ve 4. çeyrekte 1,350 dolar ile zirve yapacağı tahmininde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1ve platin yüzde 0.3 değer kazanırken, palladyum, Çarşamba günü altın fiyatını geçerek ons başına 1,268.01 dolar ile rekor seviyeye ulaştıktan sonra yüzde 0.1 tırmandı.

Piyasayı yönlendiren gelişmeler;

*Çin, ABD ile ticaret gerilimini azaltma çabaları dahilinde, yüksek teknolojide baskın konumda olmaya yönelik stratejisinin bazı hedeflerinde gecikme planlıyor.

*Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü düzenleyeceği 2018 yılının son toplantısında varlık alımlarını sonlandırmaya hazırlanıyor.