Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD hisse senetlerine gelen satış dalgasının Asya hisselerine de yayılması ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara alım gelmesi ile kazancını korudu. Yatırımcıların dikkatleri, Fed'in 2018 yılının son politika toplantısına ve bu toplantıdan çıkabilecek 2019'da izlenecek yola ilişkin işaretlere çevrilmiş durumda.

Fed, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazartesi günkü tweet'inde Fed'in düşük enflasyon ve güçlü dolar dikkate alındığında faiz artırımını düşünmesinin inanılmaz olduğunu kaydetmesi ile birlikte, bu hafta faiz artırımına gitmesinin beklendiği toplantı öncesi baskı ile karşı karşıya.

DoubleLine Capital baş yatırım yetkilisi Jeffrey Gundlach, tahvil piyasasına ilişkin endişeler ve yavaşlayan ekonominin 2020 yılında politika değişiklikleri gerektirebileceği beklentilerini işaret ederek, Fed'in bu hafta faiz artırımına gitmemesi gerektiğini söyledi. Milyarder yatırımcı Stan Druckenmiller da benzer bir değerlendirmede bulundu.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,249.05 dolar ile 11 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Londra saati ile 06:40'ta 1,246.06 dolara geldi. Metal Pazartesi günü yüzde 0.6 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.3 düştükten sonra yatay seyretti.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Yatırımcıların hisse senedi piyasalarından çıkması ile birlikte, altın bu fırtınadan korunabilecek birkaç yerden biri olarak kalmaya devam ediyor," dedi ve "Dahası, hisse senetlerindeki düşüş beklenenden daha zayıf ABD verileri tarafından tetiklendiğinde, bu durumun Fed'in güvercin tutumuna yansımasıyla birlikte dolarda zayıflamaya neden olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yatay seyrederken, platin yüzde 0.6 ve palladyum yüzde 0.2 düştü.

Piyasada takip edilen olaylar şöyle;

*Fed politika yapıcıları, 2018 yılında üç kez faiz artırdıktan sonra, Salı günü, dördüncü kez faiz artırımına gidecekleri beklentisi ile Salı günü yılın son toplantısını açacak. Merkez bankasının hisse senetleri bu denli kötü seyrettiği dönemlerde faiz artırımına gitmesi az görülür bir olay.

ABD'de perakende yatırımcıların çoğu, Wells Fargo & Co.'nun düzenlediği ankete göre, Fed'in faiz artırımlarını durdurması gerektiğini söylüyor.