Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Spot altın fiyatları, küresel hisse senetlerindeki sert yükselişe ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde görülen ilerlemelere karşın, yatırımcıların dikkatlerini 2019 yılındaki risklere çevirmeleri ile birlikte son altı ayın en yüksek kapanışına yöneldi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları yükselişini 14'üncü güne taşıdı ve Şubat 2017'den by yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi.

ABD hisse senetleri, sert satışların Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ni ayı piyasasının eşiğine getiresinin ardından, 2009'dan bu yana en güçlü rallisini gerçekleştirdi. Ticaret cephesinde, bir ABD heyetinin Çinli yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere Ocak ayı başında Beijing'e gideceği kaydediliyor.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,272.34 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:54'te 1,269.79 dolara geldi. Fiyatlar Çarşamba günü 1,279.11 dolar ile Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra önceki kapanışının yakınında günü tamamladı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi ve ayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Spot gümüş Çarşamba günü ons başına 15.1728 dolar ile Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra 15.0378 dolar civarında yatay seyretti.

Kotak Commodity Services, bilgilendirme notunda, "Altın ve diğer güvenli liman varlıkları büyük ekonomilere ilişkin artan belirsizliklerden faydalandı," dedi ve "Güvenli liman alımları gümüşü de destekledi" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot platin yüzde 0.5 değer kazanırken, palladyum yüzde 0.8 yükseldi ve rekor kapanışa yöneldi.

Piyasada etkili olan olaylar şöyle;

*Altın, 2019'da daha yavaş küresel büyüme beklentisi ve Fed'in daha az faiz artırımına gideceği algısı ile birlikte yaklaşık iki yılın en büyük aylık kazancına yöneldi.

*ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'nin Meksika sınırına inşa edilecek duvar için fon ayırmaması durumunda hükümetin kısmi kapalılık durumunun sürecini söyledi. Bu açıklama sorunun çözümünün uzayabileceğini işaret ediyor.

*Para yöneticileri, altında yükseliş beklentisi ile açtıkları (uzun) pozisyon sayısını son altı ayın en yüksek seviyesine çıkardı.