Advertisement

(17:05'te güncellendi)

ABD endeks vadelileri ve dolar, ABD'de istihdam verilerinin işgücü piyasasının güçlü durumunun altını çizmesinin finans piyasalarında risk iştahını artırmasının ardından yükselirken, ABD Hazine tahvilleri düştü.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, verilerin istihdamın geçen ay hızlanan ücret artışları ve artan işgücüne katılım oranıyla birlikte güçlü bir artış göstermesinin ardından yükselişini yüzde 1'in üzerine çıkardı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yatırımcıların Fed'in sıkılaştırma çabalarını durdurmak için acele edeceğine ilişkin beklentilerini azaltması ile birlikte yüzde 2.6'nın üzerine çıktı ve dolar önemli para birimleri karşısında değer kazandı.

İstihdam verisinin beklenenden çok daha iyi çıkması, ABD'de imalat sanayi verisinin 2008 resesyonundan bu yana en güçlü düşüşünü göstermesi ve buna bağlı olarak Fed'in aslında bu yıl faiz artırımına gideceği beklentisinin güçlenmesinden bir gün sonra, ABD merkez bankasının tam bir güvercin duruşuna geçip geçmeme yönündeki tartışmaların tekrar alevlenmesine neden oldu. Dış ticaret konusu, tarife etkilerinin şirket karlarına ilişkin uyarılar yoluyla ortaya çıkması ile birlikte, ABD'de orta düzeyde yetkililerden oluşan bir heyetin gelecek hafta ticaret konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Çin'e gitme kararı sonrası gündemin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. Washington'daki siyasi anlaşmazlıklar devam ederken, hükümetin kısmi kapanma durumu konusunda çözüm işaretleri görünmüyor.

Endeks vadeli kontratları erken saatlerde Asya ve Avrupa'da, ABD ve Çin'in yeni ticaret görüşmelerine hazırlanması ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin'in büyümeyi destekleyici yönde adım atmasının ardından yükselmişti. Yen dünkü büyük çaplı kazancının bir kısmını geri verirken, altın geriledi.

Ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserlik, son günlerde hisse senetleri üzerinde baskı oluşturan önemli sorunlardan birinin zayıflamasına neden olabilir. Çin ve Avrupa'dan gelen zayıf verilerin ardından, geçen aydan bu yana görülen son derece zayıf piyasa performansı, büyük dalgalanmalar ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara kaçış ile birlikte, yeni yılda da devam ediyor. Bu görüşmeler, Başkan Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping arasında geçen ay ticaret savaşına 90 gün ara verme kararının çıktığı toplantıdan bu yana iki ülke arasında ilk yüz yüze görüşme olacak.

LGT Bank baş yatırım startejisti Stefan Hofer, "Ticaret konusunda daha iyi bir iletişim olursa buna şaşırmam," dedi ve "Yıl başı dalgalanmaları, düşük seviyelerde likidite ve abartılı fiyat hareketleri görüyoruz ve bunlar yatırımcıları ürkütüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, petrol, traderlarının dikkatlerini ekonomik yavaşlamaya ilişkin işaretlerden OPEC'in üretim kısıntılarına çevirmeleri ile birlikte, son dönemdeki kazançlarını sürdürdü ve Brent petrolü 2016'dan bu yana en büyük haftalık kazancına yöneldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü Amerikan Ekonomi Derneği'nde kendisinden önce başkanlık yapan Janet Yellen ve Ben Bernanke ile mülakatın olduğu bir etkinliğe katılacak. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic uzun vadeli makroekonomik performans konulu bir panele katılacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 08:44'te yüzde 1.2 yukarıda seyrediyordu ve bu bir haftayı aşkın sürenin en büyük artışını işaret ediyor.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.6 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1.8 ile bir ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek iki haftanın zirvesine yükseldi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 düştü.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.9 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1405 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.2673 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 108.03 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.62 seviyesine çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 4 baz puan yükselerek yüzde 0.19 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 6 baz puan ile üç haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 1.257 seviyesine ulaştı.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı 2 baz puan düşerek 2.683 yüzde puanına indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.6 yükselerek varil başına 47.82 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Altın yüzde 0.2 ile iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,291.67 dolara indi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez değer kaybetti.

(17:05'te güncellendi)