Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Japonya'da perakende yatırımcılar, bir işlem platformunun verilerine göre Perşembe günü Türk Lirası'ndaki net uzun pozisyonlarını azalttı. Bu durum dünyadaki tüm paraların yen karşısında sert yükselmesine neden olan ani düşüşün (Flash crash) ardındaki gizemi açıklamakta faydalı olabilir.

Tokyo Financial Exchange Inc.'ten edinilen verilere göre perakende yatırımcılar liradaki uzun pozisyonlarını Perşembe günü 42,743 kontrat (Ağustos'tan beri en fazla) azalttı. Kontrat sayısındaki azalmanın TL'nin yen karşısındaki yüzde 9.2'lik düşüşünü tetikleyip tetiklemediği ya da sert dalgalanmanın ardından gerçekleşip gerçekleşmediği belirsiz olmakla birlikte TL net uzun pozisyonlardaki azalma 427 milyon TL (80.1 milyon dolar) değerinde.

Traderlar ve yatırımcılar Perşembe günü Japonya tatildeyken erken saatlerde Asya işlemlerinde likidite düşükken yaşanan Avustralya Doları ve Türk Lirası'ndaki satış seline dair parçaları bir araya getirmeye çalışıyor. Bazıları Apple Inc.'in satış tahminini düşürmesinde sonrasında riskten kaçışı işaret ederken diğerleri Japonya'daki perakende yatırımcıların zarar eden pozisyonlarını kapattığına dikkat çekiyor.

TL, yen karşısında Kasım sonundan 2 Ocak'a kadar yüzde 7'nin üzerinde düşüş kaydederken Avustralya Doları aynı sırada yen karşısında yüzde 8'den fazla düştü.

Goldman Sachs Group Inc. analistlerinin 5 Ocak tarihli notunda, “Likidite durumu büyük ihtimalle rol oynadı, fakat arkada yatan nedenler temellerle ilgili. Bizce dolar/yen paritesindeki ani düşüş ve sonrası piyasanın yeni talep dinamiklerine yönelik tümsekli bir uyumdan geçtiğini işaret ediyor.” dendi.

Tokyo Financial Exchange verileri bireysel yatırımcıların Avustralya Doları'ndaki net uzun pozisyonlarına neredeyse dokunmadığını işaret ediyor.