Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, Cuma günü çok güçlü çıkan ABD Aralık ayı istihdam verilerinden, Fed'in ABD ekonomisi zayıflarsa faiz artırımlarına ara verilebileceğini işaret eden konuşmasına çevirmeleri ile birlikte yükseldi.

ABD'de tarım dışı istihdamın 10 ayın en güçlü artışını gerçekleştirdiğini ve ücret artışlarının hızlandığını gösteren verilerin açıklanmasının ardından, Powell Cuma günkü konuşmasında, para politikasının esnek olduğunu ve "piyasaların aşağı yönlü riskler hakkında gönderdiği mesajları duyarlı bir şekilde dinlediğini" söyledi. Dolar iki ayın en düşük seviyesine indi.

Spot altın fiyatları yüzde 0.3 yükselerek Londra saati ile 06:41'de ons başına 1,290.11 dolara tırmandı. Fiyatlar Cuma günü, ABD istihdam verilerinin ardından yüzde 0.6 düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Singapur'da Oanda Corp. Asya Pasifik işlem müdürü Stephen Innes, "Finans piyasası iklimindeki belirsizlik dikkate alındığında, altın yükselmeye devam etmeli ve gemiyi kaçıranlar için, düşüşler alım yapmak için mükemmel bir fırsat olabilir" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 yükselerek Temmuz'dan beri en yüksek seviyesine çıkarken, platin yüzde 0.6 değer kazandı ve palladyum, Cuma günü ons başına 1,314.49 dolar ile yeniden tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.4 prim yaptı.

Piyasalarda izlenen önemli olaylar şöyle;

*BlackRock Inc. para yöneticisi, altının etkin bir hedge sağladığını söyledi ve altının, küresel büyümenin yavaşlaması, hisse senedi piyasasında volatilitenin yüksek kalması ve Fed'in bu yıl sıkılaştırmasını yavaşlatacağına ilişkin beklentilerinden dolayı altının yükselişini sürdürebileceğini kaydetti.

*ABD ve Çin yetkilileri Pazartesi günü, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devler Başkanı Xi Jinping'in daha önce anlaşmaya vardığı 90 günlük ateşkes süresinde anlaşmaya varma umuduyla ticaret müzakerelerine başladı.

*Küresel altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları Cuma günü itibariyle 7 ayın zirvesine çıktı.