Advertisement

Asya hisse senetleri, Cuma günkü işlemlerde ılımlı kazanç elde ederek Kasım başından bu yana görülen en güçlü haftasına yöneldi. Fed'den gelen esneklik sinyallerinin devam etmesi ve ABD – Çin ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlik Asya'daki kazançlarda etkili oldu. Yuan Temmuz'dan beri en yüksek seviyesine tırmandı.

Tokyo hisseleri bölgedeki kazançlara öncülük etti. Güney Kore ve Hong Kong'da ise yükseliş sınırlı kaldı. Avrupa vadelileri yükselişle açılışı işaret etti. Dolar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımları konusunda “sabır” mesajı vermesiyle ardı ardına dördüncü haftalık düşüşüne hazırlanıyor. Powell'ın merkez bankası bilançosunun daha normal bir seviyeye kadar daralmaya devam edeceğini belirtmesi ABD hisselerinin gün içi işlemlerde düşmesine neden oldu. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, ABD ekonomisinin önündeki süregelen olumsuzlukların politika ile dengelenmesi gerektiğini ifade etti.

Küresel çapta hisse senetleri, dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret konusunda gelişme kaydetti yönündeki işaretlerden ve Fed'in güvercin açıklamalarından olumlu etkileniyor. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ticaret görüşmeleri için 30 - 31 Ocak tarihlerinde Washington'a ziyarette bulunacak. Yuan 2005 yılından bu yana en iyi haftasını kaydetmeye yöneldi.

Yine ekonomik büyüme ve bilançolara ilişkin endişeler sürüyor. ABD'de dördüncü haftasına girmeye hazırlanan kısmi hükümet kapanması konusunda belirsizlik var.

New York'ta Morgan Stanley hisse senedi model portföy çözümleri birim yöneticisi Dan Skelly, Piyasalar Fed'in geri adım atmaya ilişkin yeni söyleminin harekete dökülüp dökülmediğine ve Fed'in gerçekten bir noktada durup durmayacağına bakacak. Bu gerçekten hisse senetlerinde sürdürülebilir bir yukarı hareket için görmeyi beklediğimiz şey.” dedi.

Hisse senetleri

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong saatiyle 14:30'da yüzde 0.3 yükseldi.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 düştü.
Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
S&P 500 Endeks vadelileri yüzde 0.1 düştü. Dayanak endeks önceki seansta yüzde 0.5 yüksedi.
Euro Stoxx 50 Endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.

Döviz

Yen dolar karşısında fazla değişmeyerek 108.38'den işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.6 tırmanarak 6.7562'den alıcı buldu.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 artarak 1.1521 oldu.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.72'ye geriledi.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 1 bp düşerek yüzde 2.31'e indi.

Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.
WTI petrol, Çarşamba günü boğa piyasasına girmesi sonrasında yüzde 0.2 düşerek varil başına 52.50 dolara geldi.
Altın yüzde 0.5 değer kazanarak onsu 1,292.84 dolar oldu.