Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, Çin ekonomisinin sert bir şekilde yavaşlayacağına ilişkin endişeleri artıran dış ticaret verisinin yatırımcı güvenini olumsuz etkilemesiyle Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları karşısında yükseldi.

Piyasa, Çin'de Cuma günü açıklanan Aralık ihracatının beklenmedik bir şekilde yıllık yüzde 4.4 düşmesinden olumsuz etkilendi. Çin ihracatı iki yılın en sert aylık düşüşü kaydederek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde daha fazla yavaşlamanın sinyalini verdi.

Dolar, Pazartesi günkü işlemlerde offshore yuan karşısında hafif yükseldi. Dolar, Çin dışında işlem gören yuan karşısında geçtiğimiz hafta yüzde 1.5 düşerek Ocak 2017'den beri görülen en sert haftalık kaybını kaydetti. Buna karşın bazı analistlerin tahmini hala yuanın orta vadede dolar karşısında güçleneceği yönünde.

Sydney'de, piyasaların Çin'in ekonomik yavaşlamasını abarttığını ve yuanın orta vadede daha fazla güçlenmesini beklediğini ifade eden CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, “Beijing tarafından açıklanan genişlemeci önlemlerden sonra bile yuan ciddi anlamda zayıfladığını görmedik.” dedi.

Yatırımcıların riskten kaçış ile güvenli varlıklara yönelmesiyle birlikte Japon Yeni TSİ 08:50'dolar karşısında yüzde 0.34 yükselerek 108.11'den işlem gördü. Dolar Endeksi (DXY) yüzde 0.12 ekside 95.556 puan oldu.

Reuters