Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) vergi ödemeleri ve önemli tatillerin etkisiyle mevsimsel talebi karşılamak için açık piyasa işlemleri yoluyla piyasaya rekor seviyede likidite sağladı.

PBOC, Çarşamba günü finansal sisteme net 560 milyar yuan (83 milyar dolar) ile kaydedilen en yüksek günlük fonlamayı yaptı. Merkez bankası tarafından yapılan açıklamaya göre PBOC, vergi ödemelerinin pik dönemlerinde bankacılık sisteminde yeterli likiditeyi sürdürmek için ters repo sunuyor.

Bankalararası yedi günlük repo faizinin 8 Ocak'taki yüzde 2.21'den yaklaşık yüzde 2.65 ile zirveye tırmanmasıyla birlike fonlama maliyetleri yükselişini sürdürüyor.

İthalat ve ihracat rakamlarında 2016'dan beri görülen en sert düşüş de dahil olmak üzere bir dizi iç karartıcı verinin ardından Salı günü açıklanan veri, kredi genişlemesinin beklentileri aştığını gösterdi.

PBOC'nin Çarşamba günkü fonlaması bankaların fonlama maliyetlerini düşürme gayretini de destekliyor. Önceden Orta-vadeli Borçlanma İmkanı ile sağlanan ve vadesi dolan daha yüksek maliyetli fonların yerini yüzde 2.55 kadar düşük faizli ters repo sözleşmelerinin almasıyla likidite sürdürülebilir.

Citic Securities Co. tahvil araştırma birimi yöneticisi Ming Ming, “Geleneksel olarak Ocak, likidite talebinin yüksek olduğu, vergi ödemelerinin pik ayıdır. Sosyal finansman ve dünkü kredi verisi piyasa beklentisinin iyi olsa da Çin'in kredi sisteminin yapısı iyi bir durumda değil.” dedi.