Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol OPEC+ ülkelerinin üretim kısıntısını taahhüdüne sadık kalacağına ilişkin endişelerin azalmasıyla üç aydan bu yana görülen en uzun yükseliş serisine yöneldi.

New York'ta işlem gören vadeli kontratların yüzde 1.3 yükseldi. ABD petrolünün geçen üç haftaki kazancı yaklaşık yüzde 16 oldu. OPEC'in üretimi bu ayki yeni kısıntıların başlaması öncesinde, Aralık'ta yaklaşık iki yılın en sert düşüşünü yaptı. Rusya kısıntıları hızlandırmayı hedefliyor.

Petrol fiyatları Ekim'de görülen dört yılın zirvesinden hala yüzde 30 ekside seyrediyor. Buna karşın Yatırımcılar, ABD'de rekor seviyedeki üretimin diğer ülkelerin kısıntılarını gölgede bırakması ihtimalinden endişe duyuyor.

Seul'da KB Securities Co. emtia analisti Lim Jaekyun, “Piyasanın OPEC'in üretimi azaltma konusundaki kararlılığını gördüğü anlaşılıyor ve bu yatırımcıları rahatlatıyor. Yine de petrolün buradan yükselmesi için ABD'deki hükümet kapanmasının sona ermesi ve piyasanın ekonominin iyileştiğine ikna olması gerekiyor.” dedi.

Şubat vadeli WTI petorl kontratları 70 cent artarak varili 52.77 dolardan işlem görmesi sonrasında Seul saatiyle 14:09'da 52.65 dolar oldu. Vadeliler bu hafta yüzde 2.1 artıda bulunuyor.

Mart vadeli Brent petrol kontratları 59 cent artarak 61.77 dolara yükseldi. Brent petrol bu hafta yüzde 2.2, bu ay yüzde 14.8 değer kazandı.