Advertisement

(15:45'te güncellendi)

Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, durgun geçen haftada teknoloji hisse senetlerindeki rallinin yatırımcıların morallerini düzeltmesi ile birlikte yükselirken, Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti. Dolar değer kazandı ve ABD Hazine tahvilleri, Avrupa tahvilleri ile birlikte yükseldi

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ın vadeli kontratları, Dow Jones ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) vadelileri ile birlikte yukarı açılışı işaret ediyor. S&P 500 Endeksi bu hareketle birlikte 50 günlük hareketli ortalamasını test edebilir. Yazılım ve chip üreticilerindeki artışlar, Asya'daki önemli piyasaların tümünün yükselmesi ile birlikte,  Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yukarı yönde hareket etmesine neden oldu. Euro dolar karşısında, bölgede açıklanan ekonomik verilerin beklentilerin altında kalması ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika kararının açıklanması öncesi yükselen Avrupa tahvillerinin cazibesinin artması ile birlikte zayıfladı.

Yatırımcılar, Çin ticaret görüşmelerinden çok az işaret geldiği ve ABD ekonomisine ilişkin verilerin hükümetin kapalı olmasından dolayı oldukça az açıklandığı bir ortamda işlem yapıyorlar. ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratların bulundukları noktadan taviz vermemesinden dolayı hükümetin kapalılık durumu devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump ile Demokrat lider Nancy Pelosi'nin arasındaki çekişme, Perşembe günkü oylama öncesi şiddetlendi.

Öte yandan, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'ndan olumsuz değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Bridgewater eş baş enformasyon yetkilisi Greg Jensen, Bloomberg TV Çarşamba günü yaptığı değerlendirmede, "Kar beklentileri, özellikle ABD'de çok yüksek," dedi ve "Ve genellikle Fed ve diğer politika yapıcılar halen bizim beklediğimizden daha güçlü büyüme öngörüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 53 doların hafif altına indi. Sterlin, Brexit'e ilişkin belirsizliklerin sürmesi ile birlikte üç günlük kazancının bir kısmını geri verdi. Avustralya doları, ülke merkez bankasının emlak piyasasındaki düşüşü gidermek için para politikasını gevşetmek durumunda kalabileceği beklentisi ile sert düştü. Venezuela tahvilleri, Devlet Başkanı Nicolas Madoro'nun muhaliflerinin görevden alma çabalarını daha da artıracağı spekülasyonu ile rallisini sürdürdü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Küresel siyasi, iş dünyası ve kültür alanındaki liderlerin yılda bir kez İsviçre'nin Davos kentinde bir araya geldikleri Dünya Ekonomi Forumu devam ediyor.
*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü faiz kararlarını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:04'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükselerek 2,642.75 seviyesine tırmandı.
*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1 düşerek bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*CBOE Volatilite Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 19.56 seviyesine ulaştı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.1347 ile üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 109.76 seviyesine geriledi.
*MSCI Gelişe Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.73'e indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 0.20 seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan gerileyerek yüzde 1.28'e düştü.

Emtia

*Altın yüzde 0.2düşerek ons başına 1,279.61 dolar ile dört haftanın en düşük seviyesine indi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.4 düşerek varil başına 52.42 dolara gerledi.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.5 kayıpla ton başına 5,922.00 dolara düştü.

(15:45'te güncellendi)