Advertisement

(15:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları Pazartesi günü, küresel ticaret ve para politikası konusunda potansiyel olarak önemli bir haftanın başlagıcında, düşerken, Asya hisse senetleri hafifçe geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi iki günlük kazancın ardından kırmızı bölgede açıldı ve sektörlern çoğu aşağı yönde hareket etti. Madencilik sektörü hisseleri ise, demir cevheri fiyatlarının Brezilya'da bir madende ölümle sonuçlanan baraj çökmesi sonrası sıçrama yapmasının ardından trendin tersine hareket ederek yükseldi. Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının bu yıl ilk kez artmasının ardından varil başına 53 doların altına indi. ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti ve yen hafifçe yükseldi.

Asya seansında erken saatlerde, Japonya hisse senetleri ve Çin hisseleri gerilerken, Hong Kong hisseleri kapanışa doğru kayıplarını geri alarak önceki kapanışının yakınında günü sonlandırdı. Yuan dolar karşısında, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin ticaret görüşmeleri öncesi Washington'a hareketinden önce ve Çin Merkez Bankası'nın 37 milyar dolara kadar bir fonu banka kredileri için serbest bırakması ve ülkenin menkul kıymet regülatörünün başına yeni bir başkanın atanması ile birlikte Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri yatırımcılar için oldukça yoğun geçmesi beklenen bu hafta gündemin üst sıralarında yer alıyor. Bunun yanında ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell ABD merkez bankasının Çarşamba günkü politika toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyecek, bazı büyük teknoloji şirketleri karlarını açıklayacak ve İngiltere Parlamentosu'nda Brexit hakkında bir dizi kritik oylama yapılacak. Öte yandan, ABD'de aralarında GSYH büyüme ve istihdam verileri gibi bazı önemli ekonomik göstergeler de açıklanacak.

Diğer taraftan, Bitcoin düştü ve böylelikle en büyük kripto para Aralık ayından bu yana en düşük kapanışına yöneldi. Gelişen piyasa hisse senetleri hafifçe düşerken, para birimleri değer kazandı. Altın geri çekildi. Rusya'da hisse endeksi MOEX, Rusal üzerindeki yaptırımların kaldırılması ile günçi rekor zirveye tırmandıktan sonra, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile kazançlarını tersine çevirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ekonomi konusunda üst düzey çalışma arkadaşı Başbakan Yardımcısı Liu He, Çarşamba ve Perşembe günü sırasıyla ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile görüşecek.
*Teknoloji devleri Apple, Microsoft, Facebook, Alibaba, SAP, Qualcomm, Tesla, Samsung ve Sony karlarını açıklayacak.
*Salı günü, İngiltere Parlamentosu Theresa May'in Brexit anlaşmasına ilişkin yasaları oylyacak. AB Parlamentosu Çarşamba günü Brexit'i görüşecek.
*Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faiz kararı sonrası basın toplantısı düzenleyecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 11:12'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 ile son iki haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düşerek son iki haftanın en düşüğüne indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.142 ile iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.3183 seviyesine indi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 109.43 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.75'e indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 0.21 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.317 seviyesine ulaştı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.7 düşerek varil başına 52.80 dolara geriledi.
*Altın yüzde 0.3 değer kaybederek ons başına 1,301.33 dolara düştü.

(15:10'da güncellendi)