Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasında bu hafta gerçekleştirilecek ticaret görüşmeleri ve Başkan Jerome Powell'ın sonrasında basın toplantısı yapacağı Fed'in politika toplantısı öncesi ons başına 1,300 doların üzerinde tutundu.

Altın Cuma günü, yatırımcıların ticaret müzakereleri konusunda daha fazla açıklık beklemeleri ile birlikte doların zayıflamasının ardından kilit seviyenin üzerine sıçradı. Çin Devler Başkanı Xi Jinping'in ekonomi konusundaki en önemli çalışma arkadaşlarından biri olan Başbakan Yardımcısı Liu He, Çarşamba ve Perşembe günü, sırasıyla ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile bir araya gelecek.

Spot altın yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 07:16'da ons başına 1,301.29 dolara geriledi. Fiyatlar Cuma günü yüzde 1.9 yükselişle 1,305.44 dolara kadar çıktı ve 14 Haziran'dan bu yana güniçi en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günkü yüzde 0.7'lik düşüşün ardından yatay seyretti.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Fed'in toplantı sonrası güvercin açıklamalarda bulunacağı beklentileri, bu hafta doların daha da düşmesine neden olabilir," dedi ve "Altın zayıf dolardan faydalanmaya hazırlanıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yatay seyrederken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.1 değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed'in, Çarşmaba günü gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, tahvil varlıklarını azaltma (bilançonun küçültülmesi) stratejisi konusunda bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor ve faizlerde de değişikliğe gidilmesi öngörülmüyor.

*Dünya Ticaret Örgütü, Başkan Donald Trump'ın Çin mallarına getirdiği 250 milyar dolarlık ek gümrük vergisini incelemeye başlamaya hazırlanıyor.

*ABD'de Kongre Cuma günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye taviz vermesi ve Meksika sınırına duvar inşası için fon sağlama garantisi olmaksızın federal kuruluşların açılması konusunda anlaşmaya varmasının ardından 35 gündür süren hükümetin kısmi kapanmasının sonlandırılması yönünde oy kullandı.

*Ancak Trump halen Kongre'deki müzakerecilerin kabul edilebilir bir sınır güvenlik anlaşmasına ulaşacağına inanmadığını söyledi ve acil güç kullanma pahasına Meksika sınırına duvar inşa etme taahhüdünü tekrarladı.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlamento'da bu hafta gerçekletirilecek bir dizi oylamada, Brexit konusunda kontrolü kaybetme riski ile karşı karşıya.