Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in faiz artırımlarına bir süre ara vereceğini işaret etmesi ve bunun da doları zayıflatmasının yanında, yatırımcıların yavaşlayan büyüme ve ABD ile Çin arasında çözülemeyen ticaret gerilimi dolayısıyla güvenli liman aramaları ile birlikte, Ocak ayını da kazançla geçmeye ve böylelikle üst üste dördüncü ayda da yukarı yönde hareket etmeye hazırlanıyor.

Spot altın, Çarşamba günü ons başına 1,323.43 dolar ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından Londra saati ile 06:35'te 1,319.39 dolar seviyesi civarında seyrediyordu. Altın bu ay yüzde 2.9 yükselirken, dolar Ocak ayında son bir yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Altın bir dizi yukarı yönlü faktörden dolayı 2018 yılı sonundaki rallisini devam ettiriyor. Bu faktörler arasında, Fed'in daha sıkı para politikası eğiliminden uzaklaşması, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını artırması ve merkez bankalarının alımları yer alıyor. Fed'den gelen yeni mesaj, aşırı ısınmayı önlemekten ziyade genişlemeyi sürdürmeye yönelmeyi işaret ediyor ve hatta bir sonraki hareketin faiz indirimi olabileceğinin yolunu açıyor. Ticaret gelişmelerine ilişkin belirsizlikler ve büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler altına yönelik güvenli liman talebinin artmasına yol açıyor.

Aralarında Aakash Doshi'nin de bulunduğu Citigroup Inc. analistler, "Fed açıklamasının ve basın toplantısının hem tonu hem de söylemi, beklentilerden daha genişlemeci görünüyor," dedi ve "Altın piyasasında süregelen ralliden faydalanmak için, yatırımcılar yükselişe göre pozisyon almayı değerlendirmeli" şeklinde görüş bidirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Çarşamba günü Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından üst üste ikinci ayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Paladyum altı ay üst üste yükselerek, 2014'ten bu yana en uzun aylık kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi ve Ocak ayında 1,400 doların üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Platin fazla değişmedi.