Advertisement

(16:10'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Avrupa hisse senetleri Perşembe günü, Asya'daki kazançların ardından, yatırımcıların şirket karlarını ve Fed'in güvercin dönüşünü hazmetmek için mola vermesi ile birlikte dalgalı bir seyir izledi. ABD hazine tahvil faizleri ve dolar Çarşamba günkü düşüşünü sürdürdü.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Fed'in faiz adımları konusunda "sabırlı" ve bilançosunu daraltma konusunda esnek olacağını işaret etmesinin ve bunun sonucu ABD hisse senedi gösterge endeksinin sekiz haftanın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından hafifçe yükseldi. General Electric Co. hisseleri, dördüncü çeyrek gelirinin tahminleri aşmasının ardından, açılış öncesi işlemlerde yükseldi. Nasdaq endeks vadeli kontratları, beklenenden daha iyi sonuçlar açıklamasının ardından yüzde 12 yükselen Facebook Inc.'nin yardımıyla güçlü kaldı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, olumlu açılışın ardından, bankalar ve perakende şirketleri hisselerinin en fazla kaybettiren sektörler arasında olması ile birlikte, enerji şirketlerinin Shell'den gelen güçlü sonuçları takiben yükselmesi sonrası dalgalı seyretti. Asya'da, Japonya ve Hong Kong'da işlem gören hisse senetleri ralli yaparken, Çin hisseleri ılımlı yükseldi. Gelişen piyasa varlıkları güvercin Fed ile yükseldi.

Fed, Çarşamba günkü toplantısının ardından yaptığı açıklama ile, soğuyan ekonomik veriler ortamında, para politikasını daha da sıkılaştırmaya yönelik planlarına devam edeceğine ilişkin endişeleri azalttı. Yatırımcıların dikkatleri şimdi Çinli müzakereciler ile ABD'li mevkidaşlarının Washington'daki ticaret görüşmelerine çevrilmiş durumda.

Diğer taraftan, sterlin, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin Brexit konusunda anlaşmazlığa düşecek gibi görünmesine karşın hafif yükseldi. Emtia grubunun çoğu yukarı yönde hareket etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ekonomi konusunda üst düzey çalışma arkadaşı Başbakan Yardımcısı Liu He ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Perşembe günü görüşmeye devam edecek.
*Şirketler karlarını açıklamaya devam ediyor.
*Çin'de finans piyasaları gelecek hafta Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatili dolayısıyla kapalı olacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:15 itibariyle yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 tırmandı.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 tırmanarak yaklaşık 2 ayın en yüksek seviyesine çıktı.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.05'ten az gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.2 sıçrayarak dört ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 yükselerek 16 haftanın zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düşerek dört ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1488 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.314 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 108.59 seviyesine yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.66 ile dört haftanın en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.17 ile dört haftanın en düşük seviyesine geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 1.233 ile dört haftanın en düşük seviyesini gördü.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.59 ile altı ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az yükselerek varil başına 54.24 dolar ile 10 haftanın zirvesine çıktı.
*Altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,323.09 dolar ile yaklaşık dokuz ayın zirvesini gördü.

(16:10'da güncellendi)