Advertisement

(14:55'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri, ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ve ticaret anlaşmazlıklarının küresel hisse senedi piyasalarını Aralık ayından bu yana ilk haftalık kaybına yöneltmesi ile birlikte düştü. Avrupa hisse senetleri yatay seyrederken, ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri hafifçe yükseldi. Dolar yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, otomobil üreticilerindeki düşüşlerin kimya ve medya sektörlerindeki yükselişleri dengelemesi ile birlikte karışık seyretti. Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile tarife artışlarının devreye gireceği 1 Mart tarihinden önce görüşmeyeceğini açıklamasının ardından düştü. Korumacı tedbirlerin artacağına ilişkin korkuların tekrar ön plana çıkması, ayrıca, gelişen piyasaları da aşağı itti. Çin piyasaları Ay Takvimine Göre Yeni Yıl tatili dolayısıyla bu haftanın bütününde kapalıydı.

Yatırımcılar, merkez bankalarının ve Brüksel'den Sydney'e, hükümetlerin büyüme tahminlerini düşürmeleri ile birlikte, Noel döneminde başlayan risk rallisine mola istedi. Avrupa Komisyonu'nun Perşembe günü Euro Bölgesi'nin büyük ekonomileri için büyüme tahminlerini düşürmesinden saatler sonda, İngiltere Merkez Bankası, İngiltere'nin son 10 yılın en düşük büyümesini gerçekleştirebileceğini kaydetti. Ardından Avustralya Merkez Bankası Cuma günü büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürürken, Japonya Merkez Bankası'nın parasal tedbirlerini normalleştirmeye doğru hareket edeceğine ilişkin beklentiler azaldı.

Los Angeles'ta Sri-Kumar Global Strategies Inc. kurucusu ve başkanı Komal Sri-Kumar, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Merkez bankalarının çoğu, küresel ekonomik durumun kötüleştiği gerçeğine tepki veriyor" dedi.

Diğer taraftan, Batı Teksas perolü (WTI) New York'ta varil başına 53 doların altına inerken, altın hafifçe yükseldi. Demir cevheri vadelileri, en önemli üreticilerden biri olan vale SA'daki krizin derinleşmesinin küresel arzı düşüreceği endişeleri ile 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:59'da yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi.
*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi ve yükselişini yedinci güne taşıdı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1337 seviyesine indi.
*Thai bahtı dolar karşısında yüzde 0.7 ile dört ayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 31.473 seviyesine indi.
*Onshore yuan dolar karşısında yüzde 0.5 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.65'e geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.11 seviyesine indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek yüzde 2.928 seviyesini gördü.

Emtia

*Altın yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 1,311.24 dolara yükseldi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 düşerek varil başına 52.55 dolara indi.
*Londra Metal Borsası (LME) nikel yüzde 1.8 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ton başına 12,750 dolara geriledi.
*LME bakır yüzde 0.2 düşerek ton başına 6,236.00 dolara indi.

(14:55'te güncellendi)