Advertisement

(15:30'da güncellendi)

Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, küresel ticaret görünümü konusunda kilit öneme sahip olabilecek haftanın başlangıcında  yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları yukarı döndü. Dolar yükselişini sekizinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yükseldi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500), Dow Jones ve Nasdaq endeks vadeli kontratları, Michelin gibi bazı önemli şirketlerin kar açıklamaları öncesi erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirdi. Çin'de işlem gören hisse senetleri, piyasaların bir haftalık tatil sonrası yeniden açılmasının ardından, Çin Başbakan yardımcısı Liu He, ABD Hazne Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret temsilcisi Robert Lighthizer arasında Beijing'de gerçekleştirilecek toplantı öncesi ralli yaptı. Asya'da bölgenin diğer kısmı karışık seyretti. Japonya piyasaları tatil dolayısıyla kapalıydı.

ABD hazine tahvilleri ve çekirdek Avrupa tahvillerinin faizleri hafifçe yükseldi. Sterlin, İngiltere ekonomisinin Aralık ayında beklenmedik bir şekilde daralmasının ardından düşük kaldı.

Ticaret gerilimi,  anlaşmazlığın küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği ve şirket karlarını düşürdüğü yolundaki uyarıların artması ile birlikte, yatırımcıların tarifelerin yükseltileceği 1 Mart'tan önce ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin beklentileri değerlendirdiği bir ortamda artıyor. Washington'daki siyasi gelişmeler de, Kongre ile Başkan Donald Trump arasındaki anlaşmazlıktan dolayı siyasi gerilimin artması ile birlikte, hükümetin bir kez daha kapanma riskinin güçlenmesi sonucu yakından izleniyor.

Melbourne'de JPMorgan Asset Management küresel piyasa stratejisti Kerry Craig, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Küresel büyüme ve ABD-Çin müzakerelerinden dolayı endişeliyiz," dedi ve "Bu hafta muhtemelen güçlü hareketler olmayacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 52 dolara doğru gevşerken, altın son üç seansta ilk kez aşağı yönde hareket etti. İsviçre frankı, geçen ayın başlarında Döviz piyasalarını sarsan "flash crash" (ani düşüş) benzeri bir hareketle, Asya seansının başında yüzde 1 geriledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Michelin, Nissan, Cisco, Vivendi, Nvidia, Nestle, Coca-Cola ve Credit Suisse yer alıyor.
*İsveç'in merkez bankası Riksbank'ın, Aralık ayında yedi yılı aşkın sürenin ardından faiz artırımına gitmesi sonrası, Çarşamba günkü toplantıda faizi değiştirmemesi bekleniyor.
*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak tüketici fiyatları verisinin Ocak ayında, önceki ayki yüzde 0.1'lik düşüşün ardından yüzde 0.1 artması bekleniyor.
*ABD-Meksika sınırı duvarı konusunda anlaşma sağlanamazsa, federal hükümetin bazı kısımları, Cuma günü hükümet fonlamasının sona ermesi ile birlikte kapanabilir.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:19'da yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 tırmandı ve yaklaşık 10 haftanın zirvesini gördü.
*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve yükselişini sekizinci güne taşıdı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.131 seviyesine indi.
*İsviçre frankı dolar karşısında yüzde 0.2 düşerek 1.0029 seviyesine geriledi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek üç haftanın en düşük seviyesini gördü.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek altı haftayı aşkın sürenin en düşüğüne geriledi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.64'e tırmandı ve son bir haftanın ilk yükselişini gerçekleştirdi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 0.11'e çıktı ve son bir haftanın ilk yükselişini yaptı.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan düşerek yüzde 2.892'ye indi ve son bir haftada ilk kez düştü.

Emtia

*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,307.30 dolara geriledi.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.7 değer kaybederek varil başına 52.33 dolara indi.
*Londra Metal Borsası (LME) nikel yüzde 0.2 yükselerek ton başına 12,595 dolara çıktı.
*LME bakır yüzde 0.8 düşerek ton başına 6,162.50 dolara geriledi.

(15:30'da güncellendi)