Advertisement

(16:25'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları ve Asya ve Avrupa'da işlem gören hisse senetleri, küresel ticarete ilişkin iyimserlik ve ABD'de hükümetin kapanmasını önlemek için parlamenterlerin geçici anlaşmaya varmaları ile birlikte yükseldi. ABD Hazine tahvil faizleri yükseldi.

Dow Jones, Nasdaq ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, hep birlikte, yukarı yönlü açılışı işaret etti ve oto üreticileri, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. Dolar, ABD'li kanun yapıcıların sınır güvenlik fonlaması konusunda "prensipte anlaştıklarını" açıklaması ve buna bağlı olarak hükümetin kapanmasının önlenmesi ile birlikte son dönemdeki kazançlarının büyük kısmını korudu. Trump yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ticaret savaşını sonlandırma çabaları dahilinde, halen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelmek istediğini söyledi.

Japonya'da, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi, merkez bankasının programlı işlemlerde bazı uzun vadeli tahvillerinin alımını Temmuz ayından bu yana ilk kez azaltmasına karşın negatif bölgede kalmaya devam etti. Japonya, alımları azaltmaya yönelirken, parasal genişlemeden ziyade faiz hedefleri üzerinde odaklanıyor. Nissan beklenenden daha kötü sonuçlar açıkladı.

ABD hükümetinin açık kalması için anlaşmaya varılması ve aynı zamanda Başkan Trump'ın Çin ile anlaşmaya varabilecek olması, yıla çok hızlı başlangıcın ardından gerileme işaretleri veren riskli varlıklardaki ralliyi yeniden başlatmış görünüyor. Dünyanın önde gelen merkez bankalarının güvercin söylemlere dönmesi de bu varlıklara yardımcı oldu, ancak aynı zamanda, yatırımcıların karşı karşıya kaldığı bir ikilemin altını çizdi: Çevrimin sonlarına doğru gelen kazançlar için piyasaya gir ya da büyümedeki yavaşlamaya kendini hazırla.

Putnam Investments küresel varlık tahsisi eş başkanı  Jason Vaillancourt, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Ticaret görüşmeleri temel önemde," dedi ve "Eğer, Japonya ya da Avrupa, büyüme motorları yavaşlamayı durdurup yatay seyre geçerse ve tabanı görürse, riskli varlıkların bundan zemin bulması zaman alacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, ham petrol bir haftayı aşkın sürenin en düşük kapanışını gerçekleştirdikten sonra yükseldi. Gelişen piyasa hisse senetleri değer kazandı ve paraları hafif yükseldi. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği (AB) ile Brexit görüşmelerinde ilerleme konusunda parlamenterlere bilgi vermeye hazırlanması ile birlikte sakin seyretti. Offshore yuan son beş günde ilk kez güçlendi. Demir cevheri Singapur'da düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin Perşembe ve Cuma günleri ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve AND Hazine Bakanı Steven Mnuchin' ile gerçekleştirilecek üst düzey ticaret görüşmelerine katılması bekleniyor.
*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Cisco, Vivendi, Nvidia, Nestle, Coca-Cola ve Credit Suisse yer alıyor.
*İsveç'in merkez bankası Riksbank'ın, Aralık ayında yedi yılı aşkın sürenin ardından faiz artırımına gitmesi sonrası, Çarşamba günkü toplantıda faizi değiştirmeyerek eksi yüzde 0.25 seviyesinde bırakması bekleniyor.
*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak tüketici fiyatları verisinin Ocak ayında, önceki ayki yüzde 0.1'lik düşüşün ardından yüzde 0.1 artması bekleniyor.
*ABD-Meksika sınırı duvarı konusunda anlaşma sağlanamazsa, federal hükümetin bazı kısımları, Cuma günü hükümet fonlamasının sona ermesi ile birlikte kapanabilir.

Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saati ile 07:10'da yüzde 0.7 yükseldi ve bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.4 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü ve yaklaşık iki haftadır ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yükseldi.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 110.53 ile yaklaşık yedi haftanın en düşük seviyesine indi.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.2854 ile bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.68'e çıktı.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak yüzde 0.13'e yükseldi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.185 seviyesine çıktı.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi farkı dört baz puan düşerek 2.7358 yüzde puanına geriledi.

*Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.6 ile iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*Brent petrolü yüzde 2.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 62.79 dolar ile yaklaşık 12 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.6 değer kaybederek ton başına 6,112.00 dolar ile iki haftanın en düşük seviyesine indi.
*Altın yüzde 0.4 ile yaklaşık iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek ons başına 1,313.15 dolara tırmandı.

(16:25'te güncellendi)