Advertisement

(15:50'de güncellendi)

Hisse senetleri Çarşamba günü tüm dünyada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çine karşı daha uzlaşmacı bir dil kullanması ve buna bağlı olarak, bu haftaki görüşmelerde ticaret savaşının sonlandırılmasına yönelik adım atılacağı beklentilerinin güçlenmesi ile kazançlarını sürdürdü. Dolar ve ABD hazine tahvil faizleri hafifçe yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500), Nasdaq ve Dow Jones endeks vadeli kontratları, yatırımcıların aralarında Cisco Systems'in de bulunduğu şirket kar rakamlarını beklemeleri ile birlikte yukarı yönde hareket etti. Stoxx Europe 600 Endeksi, bira üreticisi Heineken ve kimyasal mamul üreticisi Akzo Nobel'in finansallarının beklenenden iyi çıkmasının ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı. Asya'da işlem gören hisse senetleri, Başkan Trump'ın iki ülkenin anlaşmaya yaklaşması durumunda Çin ürünlerine yönelik gümrük tarifelerinin artırılacağı tarih olan 1 Mart'ın daha da ötelenebileceğini kaydetmesinin ardından değer kazandı ve Şanghay hisseleri son beş haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştiredi.

Euro, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin finans krizinden bu yana en büyük düşüşünü göstermesi ile birlikte dalgalandıktan sonra önceki kapanış seviyeleri civarında seyretti. Petrol, Suudi Arabistan'ın daha fazla üretim kısıntısına gideceğini açıklamasının ardından, son iki haftanın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişini sürdürdü.

Önemli merkez bankalarının mola vermiş ya da güvercin tona dönmüş görünmeleri ile birlikte, yatırımcıların dikkatleri şimdi güçlü bir şekilde küresel ticaretin görünümüne ve ABD ile Çin arasında Beijing'de bu hafta gerçekleştirilecek görüşmelerde ilerleme olasılığına çevrildi. Korumacı tedbirler, zaten büyümede yavaşlama sorunu ile mücadele etmek durumunda kalan büyük ekonomilerin çoğunu olumsuz etkiliyor.

Johannesburg'da FirstRand Bank Ltd. ekonomisti Nema Ramkhelawan-Bhana, "Piyasalar, ticaret görüşmelerinden parça parça gelen haberleri olumlu yorumladı ve risk varlıkları son kayıplarını geri almaya başladı," dedi ve "Umalım ki risk varlıklarındaki bu olumlu seyir, özellikle yavaşlayan büyümeye ilişkin endişelerin artmaya devam etmesi ile birlikte, yanlış iyimserliğe dayanmasın" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, İsveç kronu, ülke merkez bankası Riksbank'ın Dövize müdahale yetkisine son vermesinin ardından değer kazandı. Sterlin, İngiltere'de enflasyonun son iki yıldır ilk kez İngiltere Merkez Bankası'nın hedefi olan yüzde 2'nin altına düşmesine rağmen yükseldi. Yeni Zelanda doları, ülke merkez bankasının çoğu kimsenin beklediğinden daha az güvercin turum takınmasının ardından güçlü yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin Perşembe ve Cuma günleri ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin' ile gerçekleştirilecek üst düzey ticaret görüşmelerine katılması bekleniyor.
*Kar sezonu devam ediyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında Cisco, Vivendi, Nvidia, Nestle, Coca-Cola ve Credit Suisse yer alıyor.
*ABD'de Çarşamba günü açıklanacak tüketici fiyatları verisinin Ocak ayında, önceki ayki yüzde 0.1'lik düşüşün ardından yüzde 0.1 artması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:00'de yüzde 0.4 yukarıdaydı ve son bir haftanın en yüksek seviyesini gördü.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükselerek 10 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.1328 seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.4 ile yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1.2943 seviyesine ulaştı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 110.64 ile yaklaşık yedi haftanın en düşüğüne indi.

Tahviller

*ABD2nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.69'a indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.13'e geriledi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 1.189 ile son bir haftanın en yükseğine ulaştı.
*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek eksi yüzde 0.006 ile yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.4 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 53.82 dolar ile son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*Altın yüzde 0.05'ten az değer kazanarak ons başına 1,311.14 dolara yükseldi.

(15:50'de güncellendi)