Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de yükselemeyen enflasyon Fed'in faiz artırımlarında yavaş gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirirken, yatırımcıların ABD ile Çin arasında Beijing'de gerçekleştirilen yüksek düzey ticaret görüşmelerini izlemeleri ile birlikte yükseldi.

ABD'de önemli enflasyon göstergelerinden biri Ocak ayında fazla değişmezken, daha geniş kapsamlı enflasyon göstergesi enerji maliyetlerine bağlı olarak gevşedi. Yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın iyi ilerleme olduğunu söylemesinin ardından dikkatlerini ticaret görüşmeleri üzerinde tutmaya devam ediyor.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 11:39'da ons başına 1,308.41 dolara çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü 2 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yatay seyretti ve bu yıl ilk kez iki hafta üst üste yükseliş göstermeye yöneldi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Fiyatlar dar bir bantta seyrediyor ve 1,325 dolar seviyesinin yukarı yönde kırılması artışın sürmesine neden olabilir," dedi ve "Altının trendinin yukarı olduğu konusunda görüş birliğine varılmasının ardından, 1,300 dolara doğru düşüşlerde alımlar geliyor. Yatıorımcılar, ticaret görüşmelerinden daha açık işaretler gelmemesinden dolayı agresif işlem yapmak istemiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.7 değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Veriler ABD'de enflasyonun, sakin ücret artışlarından bir destek ile birlikte, enflasyonun Fed'in hedef seviyesi olan yüzde 2 civarında kaldığını işaret ediyor. Fed yetkilileri, küresel büyüme risklerinin arttığı bir ortamda faiz artırımlarına ara verileceğini işaret ediyor.

*Aralarında ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in de bulunduğu yetkililer, ABD'nin Çin mallarına tarife artırşlarının başlayacağı tarih olarak verdiği 1 Mart'ın yaklaşması ile birlikte, bugün Çinli mevkidaşları ile Beijing'de bir araya gelecek. Trump, her iki tarafın da anlaşmaya yaklaşması durumunda bu tarihin ötelenebileceğini söyledi.

*Altının 60 günlük volatilite göstergesi, yatırımcıların dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin sonuçlarını beklemeleri ile birlikte, 1997'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.