Advertisement

Asya hisse senetleri, küresel büyüme endişelerinin yeniden gündeme gelmesi ve yatırımcıların ABD – Çin ticaret anlaşmazlığında ilerleme kaydedilmesi ihtimalini sorgulamaya başlamasıyla Ekim'den bu yana gördüğü en yüksek seviyelerinden çekildi. ABD Hazine tahvilleri kazançlarını korudu.

Hong Kong ve Kore hisseleri Asya'daki düşüşe öncülük etti. Japonya hisseleri geriledi ve S&P 500 endeks vadelileri düştü. Çin hisseleri zayıf üretici fiyatlarının sektör karlılığı için zorlu bir ortam olduğunu işaret etmesiyle düştü. ABD'de dokuz yılın en sert düşüşünü gerçekleştiren perakende satışlar verisi ABD hisseleri üzerinde baskı oluşturdu. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.65'e indi.

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliği hisse senetleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bloomberg'ün kaynaklara dayandırdığı Perşembe günkü haberinde ABD ile Çin'in Beijing'deki görüşmelerde fazla bir ilerleme kaydetmediği ve ABD'nin Çin ekonomisiyle ilgili olarak talep ettiği reformlar konusunda iki tarafın uzlaşmadan uzakta oldukları belirtildi.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik piyasalar birim yöneticisi Nader Naeimi, Bloomberg Television ile gerçekleştirdiği mülakatta “Piyasalar (Ticaret) müzakerelere çok iyimser baktı ve kısa vadede hayal kırıklığı yaşanabilir. Sorunu öteleyebilirsiniz ama belirsizlik hala sürüyor.” dedi.

Çin'de üretici fiyatlarındaki artışın zayıflayan talep ile yedi ayın dip seviyesine gerilemesi de yatrımcıların büyüme endişelerini artırdı. Washington'da Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın hükümetin açılabilmesi için iki partinin üzerinde anlaştığı "ulusal güvenlik yasasını" imzalayacağını ancak aynı zamanda Meksika sınırına inşa etmek istediği duvara gerekli bütçeyi sağlayabilmek için "ulusal çapta acil durum" ilan edebileceğini açıkladı.

Hisse senetleri

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Hong Kong saatiyle 13:10'da yüzde 0.9 düştü. Buna karşın Çarşamba günü Ekim'den beri en yüksek seviyesine tırmanan gösterge endeks bu hafta hala yüzde 0.5 artıda bulunuyor.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.9 azaldı.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.6 geriledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 çekildi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1.6 düştü.
S&P 500 endeks vadelileri yüzde 0.4 azaldı. Dayanak endeks Perşembe günü yüzde 0.3 azaldı.

Döviz

Yen yüzde 0.2 yükselerek dolar karşısında 110.31 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan yüzde 0.1 değer kaybederek 6.7875'ten alıcı buldu.
Euro/Dolar paritesi 1.1286'dan işlem gördü.
Sterlin/dolar paritesi 1.2799'ya geldi.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi Perşembe günü 5 baz puan düşmesi sonrasında yüzde 2.65 seviyesinde tutundu.
Avustralya 10 yıllıklarının faizi 4 bp azalarak yüzde 2.11'e geriledi.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 0.6 yükselerek 54.72 dolara tırmandı.
Altın yüzde 0.1'den az yükselişle onsu 1,312.67 dolara geldi.