Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yavaşlayan küresel büyüme ortamında, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığını çözmeye yönelik görüşmelerde fazla ilerleme sağlanamamasının ardından kazançlarını korudu.

ABD ile Çin arasında Beijing'de sürdürülen üst düzey görüşmelerin, ABD'nin Çin mallarına yönelik gümrük tarifelerini artıracağı 1 Mart'a az zaman kalması ile birlikte hızlanması bekleniyor. Çin'de üretici enflasyonu üst üste yedinci ayda da yavaşlarken, ABD'de perakende satışlar Aralık ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve son 9 yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 14:16'da ons başına 1,312.96 dolarda kaldı. Metal Kasım ayından bu yana ilk kez üst üste iki haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.2 düştükten sonra yüzde 0.1 yükseldi.

Kotak Commodity Services analistleri, hazırladıkları notta, "ABD-Çin görüşmelerinin ardından eğer bir anlaşma işareti yoksa, altına yönelik güvenli liman talebi artabilir," dedi ve "Ancak bu durum aynı zamanda doları da yukarı itecek ve altındaki kazançları sınırlayacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden spot gümüş ve platin üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yönelirken, palladyum ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Görüşmelerin gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen 3 ABD'li ve Çinli yetkiliye göre, ticaret müzakereleri, ABD'nin Çin ekonomisinde yapılmasını talep ettiği reformlar konusunda görüş farklılığını gidermeyi sağlayamadı.

*ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'dan bir yetkiliye göre, ABD-Meksika sınırına fiziki bariyerlerin inşası için yaklaşık 8 milyar dolar harcama konusunda tek taraflı yetkisini kullanmayı planlıyor.

*Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, Fed'in kenara çekilip ekonomiyi yavaşlatmayacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi.

*Altın traderları ve analistleri, Bloomberg'in haftalık anketine göre, fiyatlar konusunda karışık görüş bildirdi ve boğalar 14 haftadır ilk kez üstünlüğü kaybetti.