Advertisement

(15:35'te güncellendi)

Avrupa'da işlem gören hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Asya'daki rallinin Çin ekonomisine ve ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin etkisi ile hisse senetlerini Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından hafif yükseldi. Emtia grubu, petrolden bakıra, değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, telekomünikasyon hisselerindeki kazançların, ABD Başkanı Donald Trump'ın otomobil ithalatına ek gümrük vergisi getirme kararı vermesine neden olabilecek raporun sonuçlarını elde etmesinin ardından oto üreticilerinde meydana gelen düşüşlere ağır basması ile hafif yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları, Çin'in kredi büyümesinin bölgenin en büyük ekonomisinde yavaşlama endişelerini azaltması ve bu hafta Washington'da gerçekleştirilecek müzakereler öncesi ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimserliğin etkisi ile pozitif geçen Asya seansının ardından hafifçe yükseldi.

Yen dolar ile birlikte gerilerken, Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) konsey üyesinin güvercin yorumlarına karşın güçlendi. Emtia göstergesi, Batı Teksas petrolünün (WTI) varil başına 56 dolar civarına yükselmesi ile birlikte Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. ABD piyasaları bugün Başkan Günü tatili dolayısıyla kapalı.

Asya'da yeni ekonomik iyimserliğe karşın, dış ticaret konusu, ekonomik süpergüçlerin ABD Başkanı Trump'ın uzatılabileceğini söylediği 1 Mart'ta Çin mallarına uygulanması planlanan ek gümrük vergilerini ortadan kaldıracak bir anlaşmaya varma çabaları ile birlikte küresel piyasalarda hakim konu olmaya devam ediyor. Trump, haftasonu yaptığı açıklamada, görüşmelerin "çok verimli" geçtiğini söyledi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de, görüşmelerin son turunun önemli bir iyileşme adımı teşkil ettiğini kaydederek olumlu bir açıklamada bulundu.

Sydney'de Antipodes Partners Ltd. küresel hisse senetleri fon yöneticisi Sunny Bangia, "Zayıflayan ABD ekonomisi ile birlikte, kısa vadede her iki taraf için anlaşmaya varma motivasyonu oldukça yüksek. Zira halen geri planda gizlenen daha yapısal konuları tartışıyorlar" dedi.

Yatırımcılar ayrıca bu hafta para politikasından da yön bulabilir. Fed'in son toplantısının tutanakları, politika yapıcıların faiz artırımlarını askıya alma konusunda ne kadar ikna olduklarını gösterebilir.

Diğer taraftan, sterlin, İngiltere Parlamentosu'nun yedi üyesinin aralarında Brexit ve antisemitizm gibi konularda ana muhalefet İşçi Partisi'nden ayrılmalarının ardından bağımsız kalacaklarını duyurmaları ile birlikte kazançlarını korudu. Gelişen piyasa varlıkları yükseldi.
 
Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Çarşamba günü son politika toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Bloomberg Economics, yetkililerin Aralık toplantısının açıklamasına verilen olumsuz reaksiyonun tekrarlanmasını önlemek için aşırı düzeltmeyi amaçladıklarını düşünüyor. Bu nedenle, dikkatler kuruldaki şahinlerin ne kadarının görüşünün değiştiğinde olacak.
*Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz Perşembe günü konuşma yapacak. AMB Başkanı Mario Draghi Perşembe günü konuşacak ve Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe parlamento önüne çıkacak.
*Avustralya Merkez Bankası Salı günü toplantı tutanaklarını açıklayacak.
*Endonezya Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:07'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu ve yaklaşık 19 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.7 ile 15 haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaptı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.8 ile iki haftayı aşın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek bir haftayı aşkın sürenin zirvesine ulaştı.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.3 ile iki haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek 1,639.75 seviyesine çıktı.
*Hindistan rupisi dolar karşısında yüzde 0.2 kayıpla 71.363 seviyesine inerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Tahviller

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.11 seviyesine çıktı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan tırmanarak yüzde 1.166 seviyesine ulaştı.
*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan tırmanarak yüzde 2.1425 seviyesine yükseldi.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.2 yükselerek 80.96 seviyesine çıktı.
*Demir cevheri yüzde 1.4 değer kazanarak ton başına 86.10 dolara ulaştı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 yükselerek varil başına 56.04 dolar ile üç ayın en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.

(15:35'te güncellendi)