Advertisement

(15:35'te güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, yatırımcıların dikkatlerinin dünyanın iki en büyük merkez bankasının açıklayacağı toplantı tutanaklarına çevirmeleri ile birlikte hafifçe düşerken, Avrupa ve Asya'da işlem gören hisse senetleri yükseldi. Dolar yatay seyretti ve Çin yuanı, ABD'nin Çin'e para birimini sabit tutması çağrısında bulunduğuna ilişki haber sonrası yükseldi.

Dow Jones ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları Çarşamba günü hafifçe gerilerken, Nasdaq vadelileri fazla değişmedi. Oto üreticileri, Salı günkü kayıplarının büyük kısmını geri alan Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. Madencilik şirketli Glencore beklenenden daha düşük kar açıklamasının ardından düşerken, Lloyds Banking Group, 1.75 milyar sterlinlik geri alım planı açıklamasının ardından yükseldi. İngiliz toptancı J Sainsbury, Walmart’a ait Asda'yı alımına antitröst itirazının getirilmesi sonrası sert düştü.

Avrupa tahvillerinin çoğu değer kazanırken, İtalya tahvilleri geriledi. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit anlaşmasını korumaya yönelik son çabalar dahilinde Brüksel'e gitmesi ve üç Muhafazakar Parti milletvekilinin istifa ederek yeni partiye katılmasının ardından geriledi.

Asya'da, Japonya'nın dış ticaret açığının beklenenden daha fazla çıkmasının ardından, Güney Kore ve Hong Kong hisseleri, bölgenin büyükkısmında kazançların hızını belirledi.

ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasına varmak için yürüttüğü zorlu müzakerelerle birlikte, dikkatler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Beijing'in yuanı periyodik devalüasyonuna yönelik kampanyasına çevrildi. Yatırımcılar ayrıca, Fed'in Çarşamba günü ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günü açıklayacağı toplantı tutanaklarını da bekliyorlar. Öte yandan, bu hafta açıklanacak olan çok sayıda Almanya verisi de piyasaları etkileyebilir.

Quad Capital LLC baş stratejisti Peter Borish Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Hisse senetlerindeki yükselişle birlikte yılın başında, her şey bir şekilde birlikte hareket ediyordu," dedi ve "Şimdi böyle bir hareket görmüyoruz ve daima bir düzeltmeye hazırlanan piyasada ilk uyarı işaretidir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, altın Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesinde seyretti ve palladyum piyasadaki kıtlığın etkisini göstermesi ile birlikte rekor seviyelere yükseldi. Batı Teksas petrolü (WTI) New York'ta varil başına 56 dolar civarında dalgalandı. Gelişen piyasa hisse senetleri ralli yaptı ve paraları değer kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Çarşamba günü son politika toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Avrupa Merkez Bankası da Perşembe günü toplantı tutanaklarını yayımlayacak.
*Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz Perşembe günü konuşma yapacak. AMB Başkanı Mario Draghi Perşembe günü konuşacak ve Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe parlamento önüne çıkacak.
*Endonezya Merkez Bankası Perşembe günü faiz kararını açıklayacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:02'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu ve 19 haftanın en yükseğine çıktı.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 düştü.
*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 tırmanarak 19 haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.1 ile yaklaşık 3 haftanın en büyük artışını gerçekleştirerek iki haftanın zirvesini gördü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve son bir haftada ilk kez düştü.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 1.1339 seviyesine geriledi ve son bir haftada ilk kez değer kaybetti.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.1 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 110.79 ile son bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.4 ile yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek son iki haftanın zirvesine ulaştı.
*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.6 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 14.1241 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.63 ile yaklaşık 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.10 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.161 seviyesine geriledi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı beş baz puan yükselerek bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.1 yükselerek bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 kayıpla varil başına 55.97 dolara indi ve bir haftayı aşkın sürede ilk kez düştü.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.3 yükselerek ton başına 6,335.00 dolar ile 21 haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıdı.
*Altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,344.49 dolar ile 10 ayın en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini beşinci güne genişletti.

(15:35'te güncellendi)