Advertisement

(14:30'da güncellendi)

Avrupa'da işlem gören hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Asya'daki karışık seansın ardından, yatırımcıların ABD ile Çin arasındaki üst düzey ticaret görüşmelerinin sonuçlarını beklemeleri ile birlikte yukarı yönde hareket etti. ABD Hazine tahvilleri ılımlı yükseldi.

Madencilik ve teknoloji hisseleri, Bloomberg'in sanayi metalleri alt endeksinin Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine yönelmesinin ardından Euro Stoxx 600 Endeksi'ndeki yükselişlere öncülük etti. Dow Jones, Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq Bileşik endeks vadeli kontratları, Kraft Heinz Co.'nun Perşembe günü geç saatlerde 15.4 milyar dolarlık zarar yazdığını duyurmasının ardından açılış öncesi işlemlerde sert düşmesine rağmen yukarı yönde hareket etti. Gelişen piyasa hisse senetleri yükselişini beşinci güne taşıdı ve Mayıs ayından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Küçük Çinli şirketlerin hisselerini içeren endeks boğa piyasasına girdi. Japonya hisseleri geriledi.

Euro, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da güvenin Şubat ayında dört yılın en düşük seviyesine indiğini gösteren verinin ardından kazancının bir kısmını geri verdi. Traderların dikkatleri Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin bugün yapacağı konuşmaya çevrildi. Dolar ve altın yatay seyrederken, Batı Teksas petrolü (WTI) New York'ta varil başına 57 doların üzerine çıktı.

Piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Cuma günü Washington'da Çin'in üst düzey ticaret müzakerecisiyle bir araya gelmeye hazırlanması ile birlikte temkinli bir şekilde iyimser. İki ülke ticaret konusunda anlaşmaya varamazsa, ABD 1 Mart'tan itibaren Çin ürünlerine ek gümrük vergisi uygulamaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret müzakerelerinde anlaşamaya varabileceğine ilişkin beklentiler ile birlikte önde gelen merkez bankalarının bazılarının daha az şahin bir tutum takınması, MSCI'ın küresel hisse senetleri gösterge endeksinin iki aydan az bir sürede yüzde 15 yükselmesine neden oldu. Ancak küresel büyümeye ilişkin endişeler halen devam ediyor.

Group Ltd. stratejistleri Mehul Daya ve Walter de Wet, hazırladıkları notta, "Merkez bankaları Mart ayında sahnenin ortasında yerini alacak ve sıkı para politikasında devam etmeye ilişkin istekliliklerinin azalacağını düşünüyoruz," dedi ve "Bir kez daha, küresel ekonomi ve özellikle finans piyasaları daha sıkı para politikaları ile devam edemez ve politika yapıcılarının ekonomik büyümeyi teşvik etmelerine sırtlarını yaslamak durumunda kalacaklar. Bunlar kırılgan küresel ekonominin ve finans sisteminin semptomları" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, Avrupa Birliği (AB) baş Brexit müzakerecesinin İngiltere'nin AB'de ayrılmasını ötelemeyi gözardı etmediklerini söylemesi ile birlikte dalgalandı.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:32'de yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 tırmandı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.
*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 yükselerek 2,804.23 puan ile 21 haftanın zirvesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düştü.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1.3012 seviyesine indi.
*MSI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek 1,643.39 seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.68 seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü gerçekleştirerek yüzde 0.11'e indi.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 1.175'e indi ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez düştü.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 81.95'e çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.
*Demir cevheri yüzde 0.8 değer kazanarak ton başına 84.77 dolara ulaştı.
*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 tırmanarak varil başına 57.07 dolara yükseldi.

(14:30'da güncellendi)