Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşemelerine ilişkin ilerlemelerin metaller ve dolar üzerindeki etkilerine çevirmeleri ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı. Görüşmelerdeki bu ilerlemeler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin mallarına 1 Mart'ta uygulanması beklenen tarife artışlarını erteleyeceğini duyurmasını da içeriyor. Palladyum rekor seviyeye yükselirken, platin üç ayın zirvesine tırmandı.

Trump Pazar günkü twitter mesajında, ABD'nin Çin ile görüşmelerinde önemli yapısal sorunlar konusunda kayda değer ilerlemeler sağladığını kaydederek, "Bu çok verimli görüşmelerin bir sonucu olarak, ABD'nin 1 Mart'ta uygulamayı planladığı Çin mallarına gümrük tarifesi artışlarını erteleyeceğim" dedi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 11:31'de ons başına 1,331.67 dolara çıktı. Altın Cuma günü yüzde 0.4 yükseldi ve son beş haftada dördüncü haftalık kazancını gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

Kotak Commodity Services analisti Madhavi Mehta, "Trump'ın tarife artışlarının tarihini uzatması ve Brexit oylamasının 12 Mart'a ertelenmesi ile birlikte, piyasanın bu hafta reaksiyonu daha ziyade ABD ekonomik verilerine ve bu verilerin Fed'in para politikası duruşuna uyup uymadığına olabilir" dedi.

Spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin yüzde 0.9 değer kazanarak ons başına 850.45 dolar ile Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü ve palladyum yüzde 0.5 yükselişle ons başına 1,507.31 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Trump, ABD ve Çin'in müzakerelerde daha da ilerleme sağlaması durumunda, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile anlaşmayı sonuçlandırmak için Florida'da bir araya geleceğini söyledi.

*Fed Başkanı Jerome Poweel bu hafta para politikası konusunda yarı yıl Humphrey-Hawkins konuşmasını yapacak ve aynı zamanda ekonominin durumu hakkında bilgi verecek. Powell ayrıca Senato Bankacılık Komitesi'nde de konuşacak.

*John Normand başkanlığındaki JPMorgan Chase & Co. stratejistleri, 22 Şubat tarihli notlarında, Enflasyondan Korunmalı Hazine Tahvilleri ve altının, Fed'in reaksiyon fonksiyonunun reel varlıkları etkileyen tek rejim değişikliği olmadığı zamanlardaki kendine özgü makro ortamda en dayanıklı enflasyondan korunma araçları olduğunu kaydetti.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Breixt anlaşmasının nihai oylamasını bir kez daha erteledi ve bu durum, anlaşmasız Brexit'ten kaçınmak için kabine içinde verilerin müadeleyi daha ciddi hale getirdi.