Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para piyasalarında para politikası toplantılarına bağlı swaplardaki fiyatlamalara göre AMB faiz artışı Haziran'da altı baz puan yükseldi. Bu, ima edilen toplam kümülatif sıkılaşmanın 225 baz puana yükseldiğine işaret ediyor. Bu da mevduat faizinin Haziran'da yüzde 3’e çıkacağı anlamına geliyor.

Faiz artışı fiyatlamaları Fed’in 75 puanlık artış yaptığı son faiz kararı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşını şiddetlendirme tehdidiyle birlikte hızlandı.

AMB yetkilileri Temmuz'dan bu yana mevduat faizini 125 baz puan artırdı. Son olarak yüzde 9,1’e çıkan enflasyonu yavaşlatmak için faizler bu ay 75 baz puan artırılmıştı.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel bugün verdiği bir mülakatta bölge ekonomisinde kötüleşen görünüme rağmen faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Schnabel Euro Bölgesi ekonomisinin resesyona girmektense duraksayacağını ancak Almanya ekonomisinin daralabileceğini söyledi. Schnabel, AMB'nin yüzde 2 hedefinin yaklaşık 5 katı üzerinde seyreden enflasyonda zirvenin henüz görülmemiş olabileceğini belirtti.