Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe sağlık nedenlerinden dolayı istifa ettiğini açıkladı. Böylelikle ülkenin en uzun süren başbakanlık dönemi sona ermiş oldu.

Abe, yerine geçen isim belirlenene dek görevde kalacağını kaydetti.

Abe, Tokyo'da yaptığı açıklamada, "Siyasette en önemli şey sonuçları başarabilmektir," dedi ve "Son 7 yıl 8 aylık dönemde, sonuçları başarabilmek için her şeyi yaptım", şeklinde konuştu.

Abe, iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) üyelerine görevi bırakacağını söyledi ve parti milletvekili Hiroshige Seko, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Abe'nin halefinin parti içinde yapılacak seçimle belirleneceğini kaydetti. Abe'nin, Cuma günü yerel saat ile 17:00'de sağlık durumuna ilişkin açıklamalar yapacağı bir basın toplantısı yapması bekleniyordu.

Abe'nin ofisinden yorum için kimseye ulaşılamadı.

Japonya'da Topix Endeksi istifa haberlerinin ardından yüzde 1.6 kadar düşerken, yen haber sonrası düştükten sonra kayıplarını geri aldı. Abe Cuma günü, istifa haberleri gelmeden önce, basın mensuplarına çok kısa bir açıklamada bulunarak, hükümetin virüs görev gücü toplantısında, yönetiminin kış döneminde grip hastalıkları artmadan önce Kovid-19 ile mücadele için yeni bir plan hazırladğını söyledi.

LDP'nin genel sekrteter yardımcısı Tomomi Inada, basın mensuplarına, "Bu mutlak bir sürprizdi, zira çok ani oldu," dedi ve "Bunu beklemiyordum" açıklamasında bulundu.

65 yaşındaki Başbakan son iki haftada Keio Üniversitesi hastanesini iki kez ziyaret etti ve basın mensuplarına sağlına ilişkin testler yaptırdığını söyledi. Hükümetin çok az detay vermesine karşın, yerel medyada, Abe'nin 2007 yılında başbakanlık görevinden istifasına yol açan kronik hazım sorununa neden olan ülseratif kolit tedavisi gördüğü yolunda haberler çıkmıştı.

Tokyo'da Monex Inc. tahvil traderı Tsutomu Soma, "Para ve maliye politikaları şimdilik yerli yerinde kalacak, ancak hava daha öncekinde olduğu gibi bozulacak," dedi ve "Japonya'nın tekrar uzun süreli bir hükümet görmesi zaman alacak. Ülkenin istikrarlı bir hükümete sahip olması değişik reformların uygulanmasına yardımcı oldu, ancak siyasi tartışmalar Japonya'nın uluslararası arenadaki rolü için risk oluşturabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Abe, koronavirüs pandemisinin Japonya'da yayılması ve Nisan-Haziran döneminde ülke tarihinin en kötü ekonomik daralmasına neden olmasından dolayı pek fazla dinlenmeye vakit ayıramadı. Virüs vaka sayılarının son haftalarda artması ile birlikte, Abe'ye destek, JNN'nin Ağustos başında düzenlediği kamuoyu araştırmasına göre, yüzde 35.4 ile rekor düşük seviyeye indi. Abe, politikalarının çok geç ve ihtyaçların gerisinde kaldığı yolunda eleştirilere maruz kalıyor.

Chuo Üniversitesi onursal profesörü Steven Reed, "Sorun şimdi seçim sorumluluğu, eğer LDP seçimleri kazanmak istiyorsa, liderlerini değiştirmesi gerek" dedi.

Abe'nin yerine kimin geleceği henüz belli değil. Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, 2012'de başbakanlık görevine başlamasından bu yana Abe'nin sağ kolu durumunda. Abe'nin ani bir şekilde görevi bırakması halinde, Suga emanetçi olarak yönetimin devamlılığını sağlayabilir.

Maliye Bakanı Taro Aso aynı zamanda başbakan yardımcılığı görevini yönetiyor ve başbakanlık görevini devralabilir. Aso Abe'nin yakın çevresinden ve 2008-2009 döneminde başbakan olarak başarısız bir dönem geçirdi. Bu dönemin sonunda muhalefetteki Demokrat Parti LDP karşısında seçim zaferine imza attı.

Eski savunma bakanı Shigeru Ishiba, seçmenlerin en fazla destek verdiği aday olarak görülüyor. Ishiba, Abe'ninkilerden daha popülist olarak değerlendirilen ekonomik politikaları destekliyor ve Nisan ayında verdiği bir mülakatta, hissedarlar ve şirket sahiplerinin ellerinde çok fazla refahın biriktiğini söyledi.

Abe 2012 yılında yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu ve uygulamaya koyduğu daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal gevşeme ve regülasyona yönelik reformlar "Abenomi" olarak adlandırıldı.