Advertisement
SAĞLIK ABONE OL

Çin'de mart ayında ortaya çıkan yeni kuş gribi türü, ekonomiye ciddi zarar veriyor.

Şimdiye kadar 22 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan H7N9 virüsünün Çin ekonomisine verdiği zararın 1,6 milyar doları aştığı belirtiliyor.
Kanatlı hayvanlardan insanlara bulaştığı tespit edilen yeni tür kuş gribinin, bu sektörde çalışanlara günlük faturasının en az 20 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.
Dünya Sağlık Örgütü ve Çinli yetkililer, virüsün insandan insana geçtiği yönünde henüz bulgu bulunmadığını söylüyor. Guangcou Solunum Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Cong Nanşan, bu ihtimalin tümüyle göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çekiyor.

-Çinliler alınan önlemlerden memnun

Kamuoyu yoklamalarına göre, halkın yüzde 70'i hükümetin hastalıkla ilgili aldığı önlemlerden memnun. Hükümeti eleştirenler ise daha fazla şeffaflık istiyor.
Hastalığın görülmesinin hemen ardından, 6 Nisan'da Şanghay'da canlı hayvan satılan pazarlar kapatılmış, kanatlı hayvan ticareti durdurulmuştu.
Dünya Sağlık Örgütü, bu önlemlerin virüsün yayılma riskini azalttığını ancak sürecin aylarca izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, H7N9'un farklı yollardan da yayılabileceğini, bunların bulunmasının önemine işaret etti.

-Halk, kırmızı et, balık ve sebzeye yöneldi

Pekin halkı, kuş gribinin kaynağının kanatlı hayvanlar olduğunun açıklanmasının ardından tavuk yerine daha çok kırmızı et tüketmeye başladı ancak bunun da fiyatının artması nedeniyle sebze ağırlıklı beslenmeye çalışıyor.
Şanghay'da ise halk, kırmızı et ve balık tüketmeye yöneldi. Kentte 100 binden fazla kanatlı hayvan itlaf edilmiş, 196 kanatlı hayvan pazarı kapatılmış ve çok sayıda restoran, menülerinden tavuk ürünlerini çıkartmıştı. Bazı restoranlar ise geçici süreyle kapatıldı.

-Kanatlı hayvan satışı yüzde 30 düştü

Çin'in doğusunda kanatlı hayvan satışı yüzde 80, ülke genelinde ise yüzde 30 civarında azaldı. Uzmanlar, bu durumun uzun sürmesinden endişeli.
AA muhabirine konuşan Şanghay'daki bir Türk lokantasının işletmecisi Metin Yektaş, kuş gribinin ortaya çıkmasından bu yana tavuk eti satışlarında yüzde 90 azalma kaydedildiğini söyledi. "Şanghay'da birçok lokanta, 'mutfağımıza tavuk eti girmiyor' diyerek müşteri çekmeye çalışıyor" diye konuşan Yektaş, kente canlı kanatlı hayvan girişinin yasaklandığını ifade etti.

AA