Bloomberg HT Haberler Şimşek: Japonya depreminin Türkiye'ye etkisi sınırlı
PİYASALAR

Şimşek: Japonya depreminin Türkiye'ye etkisi sınırlı

  • Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Japoya depreminin Türkiye'ye etkisinin son derece sınırlı olduğunu söyledi

Giriş: 18 Mart 2011, Cuma 13:09
Güncelleme: 18 Mart 2011, Cuma 13:09

ANKARA (A.A) - 18.03.2011 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son günlerin önemli konusu Japonya'daki deprem ve nükleer santral kazasının Türkiye'ye etkileriyle ilgili olarak, ''Japonya büyük bir trajediyle karşı karşıya. Bizim ihracat ve ithalatımızda, turizm gelirlerimizde payı düşük. Depreminin Türkiye'ye etkisi, dış ticaret ve turizm kanallarında son derece sınırlı olur. Esas etki dolaylı'' dedi.

Şimşek, Show TV'de Ali Kırca'nın moderatörlüğünde yapılan Siyaset Meydanı programına konuk oldu. Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen programa, Marmara, Haliç, Yıldız Teknik, Isparta Süleyman Demirel, Karadeniz Teknik üniversitelerinden öğrenciler de katıldı.

Japonya'nın 5 trilyon doların üzerinde bir gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüklüğüyle ABD ve Çin'den sonra dünyanın 3'üncü büyük ekonomisi olduğunu, Türkiye'nin Japonya'ya ihracatın 260 milyon dolar gibi çok düşük düzeyde kaldığını, bu ülkeden ithalatının ise 3,3 milyar dolara ulaştığını, bunun da 200 milyar dolarlık ithalat içindeki payının düşük olduğunu belirten Şimşek, ''Geçen yıl bu ülkeden gelen turist 200 bin. Turizmimizdeki payı da çok küçük'' dedi. Dış ticaret ve turizm kanalıyla Japonya depreminin Türkiye'ye etkisi son derece sınırlı olacağını, bu ülkenin Türkiye'ye sermaye akışı anlamında da büyük payının olmadığını söyleyen Bakan Şimşek, esas etkinin dolaylı olabileceğini kaydetti.