Advertisement

Davos Zirvesi’nde Bloomberg HT’ye röportaj veren Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini değerlendirdi.

Fajon, Ukrayna’daki savaşın tüm Avrupa’yı etkilediğini belirtirken, zorlukların üstesinden gelebilmek için güçlü bir Avrupa’ya ihtiyaç olduğunu söyledi. “Savaş sonrası aşırı sağcılığın arttığını görüyoruz.” diyen Fajon, sosyal medyanın popülist ve milliyetçi söylemlere yol açtığını ve bu durumun da politikacılar için zorluk yarattığını söyledi.

"Slovenya olarak Avrupa’nın genişlemesini destekliyoruz"

Bosna Hersek ve Türkiye’nin AB üyeliğine alınması hakkında Slovenya’nın tutumunu da anlatan Fajon, Türkiye’nin çok önemli bir ülke olduğunu ve Slovenya’nın Türkiye’yi her zaman desteklediğini söyledi. Fajon, sözlerine şöyle devam etti:

“Slovenya’nın hem Türkiye ile hem de Bosna Hersek ile stratejik ortaklığı var. Barışın sağlanmasında Türkiye önemli bir rol oynayabilir. Türkiye, önemli bir stratejik ortak. Enerji, iklim, güvenlik ve göçmenlikle ilgili sorunları aşmak için birlikte çok daha güçlü olabiliriz. Bu yüzden güçlü bir Türkiye ve Avrupa Birliği'ne ihtiyacımız var. Slovenya olarak Avrupa’nın genişlemesini destekliyoruz. Şu anda müzakere ediyoruz ve Batı Balkan ülkelerinin üyeliğini destekliyoruz.”

Slovenya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne üyeliği hakkında konuşan Fajon, Türkiye’nin barışın oluşturulmasında ya da Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin başlamasında çok önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ya da BM’nin diğer yapılarında da biz temel haklarımızı ve uluslararası hukuku savunuyoruz. 2024-2025 dönemlerinde Slovenya bu yapıda üye olacak.” diyen Fajon, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde herkese kulak vererek ve farklı tarafları bir araya getirerek köprü görevi görebileceklerini söyledi.