Advertisement

Türkiye’nin erkekler tenisinde 1 numarası Marsel İlhan, Olimpiyat yolunda hedeflerini Roma'da katılacağı Rai Open Challenger Tenis Turnuvası öncesi sadece Bloomberg HT.com'a açıkladı.

''HEDEFİM, LONDRA 2012 OLİMPİYATLARI''

Milli tenisçi Marsel İlhan, ‘’2011yılında 30 civarında turnuva oynadım.Bu sene en fazla 24 turnuvaya katılmak istiyorum.Öncelikli hedefim, ilk 100’e geri dönüp sırasıyla önce ilk 75 ve ardından ilk 50 içerisine girip, kalıcı olmak. Pek çok tenisçi sıralamada ilk 50 içerisine girebilir ama önemli olan istikrardır. Turnuvalardaki hedefim ise bu yıl Challenger dışında bir turnuva kazandıktan sonra Grand Slamler’de de 4.turu geçebilmek ve çeyrek finale ulaşmak.Teniste her şey adım adım oluyor onun için sabretmek ve çalışmak lazım.Olimpiyatlara katılmak ise en büyük arzum.Bunun için iki ay içerisinde ATP sıralamasında altmışlarda olmam gerekiyor.Bu olabilir de olmayabilir de.Hep birlikte göreceğiz.Ülkemi Olimpiyatlarda temsil etmek benim için gurur verici.Sonuçta 4 yılda bir gerçekleşen bir organizasyon ve ekip olarak da çok çalışıyoruz’’ açıklamasını yaptı.

''ANTRENÖR DEĞİŞİKLİĞİ KİŞİSEL KARARIMDIR''

Geçtiğimiz ay antrenörü Can Üner ile yollarını ayırıp eski milli tenisçi Erhan Oral ile yola devam eden Marsel değişikliğin nedenini ise şöyle özetledi; ‘‘Profesyonel sporda futbolda, basketbolda, bireysel sporlarda da bu tip değişimler çok doğal.Futbolcu, antrenör, oyuncu, kondisyoner, doktor, yönetici değişiklikleri sporun doğal yapısında var.Teniste de bu böyle. Bir sezonda 3 antrenör değiştiren tenisçiler var. Biz 5 sene birlikte çalıştık ve birlikte bir seviyeye geldik.Can Üner’e minnettarım ve çok iyi bir antrenör. Ama artık bir kısır döngüye girmiştik. Birbirimize daha fazla faydalı olamayacaktık. Sonuçta bu konuda çok da spekülasyon yapıldı. Antrenör değişikliği sadece ve sadece benim aldığım kişisel bir karardır.’’

Marsel İlhan yeniden yapılanan ekibi için ‘‘Antrenörüm Erhan Oral’ın, tecrübesiyle tenisime katkıda bulunacağına inanıyorum.Kendisine teklif götürdüğümde biraz düşünmek istedi çünkü bu büyük sorumluluk gerektiriyor.Çalışmalarımız verimli geçiyor ve birlikte iyi şeyler yapabileceğimize inanıyorum.Ayrıca teniste artık büyük bir gereklilik haline gelen fitness antrenmanlarım için Somdev Devverman’ın eski fitness antrenörü Milos Galecic ile anlaştık. Turnuvalarda da kendisi bizimle olacak. Türkiye’de olduğum dönemlerde eski kondisyonerim İnan Ülker ile de çalışmaya devam
edeceğim.Ekibimin çok önemli bir parçası da her konuda bana destek olan basın danışmanım, medya direktörüm aynı zamanda veteran milli tenisçi ve tenis antrenörü Kerem Demircioğlu.Gördüğünüz gibi bu röportajımız sırasında da yanımızda. Facebook, Twitter gibi sosyal iletişim platformlarında, tenis mail haberleşme gruplarında da Kerem abi her şeyi yapıyor.Seanslarından kortta çok fayda gördüğüm yaşam koçum Dr Murat Bilgili’yi de unutamam.Bir de anneciğim Madiya İlhan benim en büyük desteğim elbette’’ dedi.

''FEDERER’İ ÖRNEK ALIYORUM''

Dünyaca ünlü İsviçreli raket Roger Federer’i örnek aldığını söyleyen milli tenisçi, oyun stili olarak da en çok Rus tenisçi Yevgeny Kafelnikov’a benzetildiğini belirtti.Marsel İlhan, oyun stilini ‘’Tenise ilk başladığımda Rus tenisçi Yevgeny Kafelnikov’u örnek aldım.Hatta stilimin ona benzediğini söylerler.Benim oyunum koşmaya ve savunma yapmaya dayanmıyor.Aksine agresif bir oyun stilim var.Yani sayıyı kendim bitirmeye çalışıyorum. Bu hata riskini de beraberinde getirebiliyor.Bu bağlamda Federer’in oyununu örnek alıyor ve seviyorum’’
şeklinde özetledi.

''TENİS LİSELERİ BAŞARIYI GETİRİR''

Türkiye’de tenisi daha ileriye taşıyabilmek adına eğitim ile sporun çakışmadığı, aksine birbirini desteklediği bir sistemin olması gerektiğinin altını çizen Marsel ‘’Ülke olarak bir spor politikası belirlememiz, spor okulları, liseleri açmamız gerek.Spor Bakanımız Suat Kılıç’ın bu yönde açıklamalarını okuyor ve umutlanıyorum. Örneğin bir “Tenis Lisesi’’.Bu okul açıldıktan 10 yıl sonra ilk 20’de oyuncularımız olacaktır.Özetle, eğitim ile sporun çakışmadığı adeta birlikte çalıştığı bir eğitim sistemi getirilmeli.Batı’da sistem böyle işliyor ve bundan dolayı her sporun altyapısı da çok kuvvetli.Biz yetenekliyiz ancak altyapımız yok’’ açıklamasını yaptı.

''SPONSOR DESTEĞİ ŞART''

Her spor dalında olduğu gibi teniste de sponsorların kilit rol oynadığına dikkat çeken Marsel ‘’Teniste sponsorların önemi büyük hem de çok büyük. Benim anasponsorum Turkcell’dir.Turnuva, yol ve otel masraflarımı da Türkiye Tenis Federasyonu karşılıyor.Ayrıca Acıbadem International sağlık sponsorum, Adidas, Wilson, GNC ve SMC restaurant da sponsorlarım arasında.Kulübüm Yeşilyurt Spor Kulübü’de bana her türlü antrenman ortamı imkanını sağlıyor.Hepsine buradan bir kez daha teşekkür ederim.Eğer arkamda böyle bir destek olmasaydı benim ya da herhangi bir tenisçinin ilk 100’e girebilme şansı olmaz’’ dedi.

''KARİYERİM BOYUNCA KREDİ İLE SADECE EV ALABİLDİM''

‘‘Şu anda Türkiye’de profesyonel tenis oyuncusu olarak hocalık yapanları saymazsak para kazanabilen tek oyuncu sanırım benim.Ben de 5 senedir kazandığım para ile ancak mütevazı bir daire satın alabildim.Daireyi alırken de epey kredi borcum yaptım.Yani turnuvalarda para kazanabilmek için ilk 50 içerisinde olmanız gerekiyor.Masraflarınızı karşılayan sponsorlarınız yoksa, para kazanabilmeniz  mümkün değil’’ diyen milli raket, profesyonel tenişci olmak isteyen gençlere de azimle çalışma tavsiyesinde bulundu.Marsel, Türkiye Tenis Federasyonu’nun teknik direktör olarak tecrübeli İspanyol coach Louis Bruguera ile çalışıyor olmasını ve sporculara sağladığı desteği, büyük bir fırsat olarak nitelendirdi.

Sorularımızı büyük bir samimiyetle cevaplandıran milli tenisçimiz Marsel İlhan ve ekibine Olimpiyat yolunda başarılar...

Hande Berktan

hberktan @bloomberght.com