Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, ülkesinin borçlarını azaltmayı hedefleyen planını öne çekerek piyasalara güven telkin etmeyi umuyor. Financial Times’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, daha önce orta vadeli mali planını 23 Kasım’da açıklamayı planlayan Kwarteng, bu açıklamayı Ekim ayı içinde yapma kararı aldı.

Öte yandan, kabinesinden çok sayıda üyeden edinilen bilgiye göre İngiltere Başbakanı Liz Truss, partisi içindeki duruşu zarar gördüğü için gündemindeki adımlara destek bulmakta zorlanabilir.

Bununla birlikte Muhafazakar Parti’nin Birmingham’daki yıllık konferansının oturum aralarında konuşan bakanlar, yeni bir lidere gerçek bir şans vermek için yeterli zaman olmadığı için, Truss’un yaklaşık iki yıl içinde yapılması gereken bir sonraki seçime kadar görevde kalacağını tahmin ettiler.

Sterlin, İngiliz hükümetinin vergi kesinti planında geri adım atmasıyla geçen hafta toparlanmıştı. Sterlin/dolar 26 Eylül’de 1,0350 ile tarihinin en düşük seviyesine inmiş, daha sonra yüzde 10 civarı bir yükseliş kaydetmişti.

Ancak Standard Chartered Plc ve Royal Bank of Canada politika hatalarına işaret ederek sterlinde mevcut seviyelerden yılsonuna kadar yüzde 10 ilave düşüş öngördü. Nomura Holdings Inc. ve Morgan Stanley de Bloomberg tarafından derlenen verilere göre aynı dönemde paritenin düşeceğini tahmin edenler arasında yer alıyor.